Péntektől vasárnapig rendezik az ob hetedik, utolsó futamát, a Mecsek-ralit. Az élen nagy a harc ifj. Tóth János (Peugeot 307 WRC) és Benik Balázs (Ford Focus WRC) között: a címvédő Janika mindössze 8 ponttal előzi meg a tavalyelőtti bajnokot. És akár még Spitzmüller Csaba (Mitsubishi Lancer) is nyerhet.

Letölthető itiner a Mecsek-ralira

A legjobbak legjobb szokása szerint idén is izgalmas véghajrára számíthat a magyar rali megannyi szurkolója. Hat futam után, az utolsó, mecseki meccs, a 39. Allianz Hungária-rali előtt úgy fest, hogy még három pilóta (és navigátora) is bajnok lehet. Mínuszolásostul, hiszen mindenkinek "összejött" egy eldobható, nullás verseny. Tehát az élcsoport, az abszolút elsőségre pályázók állása:

  • 1. Ifj. Tóth János, Bahor Bea 90 pont
  • 2. Benik Balázs, Varga István 82
  • 3. Spitzmüller Csaba, Kazár Miklós 74

Igen, tavaly éppen ez volt a dobogósok sorrendje... A futamgyőzelemért ugye 20, a második helyért 15, a harmadikért 12 pont jár. A negyedikért 10, majd a tizedikkel és 1 pontocskával zárul a sor. Azaz, ha Janika nyer vagy második, nincs kérdés, címet véd, bajnok, nyolcadszor. Ha csak harmadik, és Benik győz, úgy utóbbi ünnepelhetne (2003-at követően másodszor). Ha meg Spici diadalmaskodik, Fortuna asszonyság pedig fogja a kezét, hát a nevető harmadik lenne a befutó.

Számolgathatnánk, matekozhatnánk unásig, várjuk meg inkább, mi történik. Lényeg, hogy egyik aranyvárományos sem taktikázhat, nyomni kell az utolsó centiméterekig. Jó eséllyel fantasztikus csatát láthatunk, és nem kizárólag az abszolút bajnoki címért.

Mert több kategóriában (A, N, stb.) is bőven van még mit eldönteni. És más WRC-sek is alaposan beleszólhatnak Janikák, Benikék és Spiciék dolgába, így Turiék Skoda Fabiával, Tagaiék Skoda Octaviával, Vizinék Ford Focusszal, Herczigék Subaru Imprezával.

A Super1600-as bajnokság már eldőlt, ismét Bútorék győztek, de Pécs környékén itthon még nem látott technikával, Suzuki Swifttel indulnak, akárcsak Krózserék!

És olyan világklasszisokat is csodálhat a nagyérdemű, mint a finn Harri Rovanperä és a német Armin Schwarz, a Skoda Red Bull Team rutinos, nemrég még a vb-sorozatban sziporkázó sztárjai.

Forrás: EPA

A programról: a prológot, amely nem számít a versenybe, pénteken 17 órától rendezik a Pécs Plaza előtt, majd szombaton 8-18 óráig összesen 8 gyorsaságit bonyolítanak le. Az első napon 112 km lesz a mért szakaszok távja. Vasárnap 9 órától 6 gyorsasági lesz, a táv pedig 56 km. Az esztendő utolsó ob-futamára 123 pilóta és navigátora nevezett.

A műsort légibemutató is színesíti majd: 17.45-től Besenyei Péter műrepülő-világbajnok ad 15-20 perces ízelítőt nem mindennapi tudásából.

Forrás: Duen

DuEn-fotók Tündiről, Barnáról és a Loganról

Az előfutók között egy Dacia Logan volánját az egykor Trabanttal betyárkodó, mostanság a gyorsasági szakágban versenyző Kőváry Barna tekergeti, és aki az itinert diktálja, legalábbis megpróbálja: Semmi-Kis Tünde, szépségkirálynő!

Letölthető itiner a Mecsek-ralira