Hazai pályán, Barcelonában mutatkozott be a nemzetközi szaksajtónak az Altea hosszabb, családbarát változata, az XL.

A Seat reményei szerint az Altea XL-re azok a racionális gondolkodású, józan életű családapák fognak lecsapni, akiknek kicsi az Altea, de idegenkednek a Toledo lépcsőshátú megoldásától. Az Alteánál mintegy 19 centivel (egészen pontosan 18,7 centivel) hosszabb XL a kombik és az egyterűek előnyeit igyekszik ötvözni, de nyugodt szívvel egyik jelzőt sem lehetne rásütni.

A nem kevés toldalékot szépen eldolgozták a Seat formatervezői. Az XL nem tűnik ormótlannak az Alteához képest, pedig a tengelytáv változatlan maradt (2578 mm), ami azt jelenti, hogy a plusz centiket egytől egyig az autó fenekénél kell keresni. A kikerekedett hátsó fertályhoz nagyméretű lámpák is járnak, ami logikus stilisztikai húzás volt, hiszen akármilyen szépek az Altea minimalista hátsó lámpái, az XL-en már aránytalanul aprók lettek volna.

Az összképet tekintve az XL hátulja visszafogottabb lett, mint a Seat jelenleg kapható bármelyik új modelljének, ám a bemutatón nem győzték hangsúlyozni, hogy nem a tervezőkből fogyott ki a szufla, hanem a közízlésnek próbáltak meg minél jobban megfelelni. Szerencsére a nagy igyekezetben nem bántották az Altea elejét, így az XL is ugyanolyan agresszíven néz farkasszemet a külvilággal, továbbá az első sárvédőből ugyanúgy végigfut egy törés az autó oldalán, amelyet tanítani kéne minden formatervezői kurzuson.

Forrás: [origo]A beltérben az Alteából és Toledoból már jól ismert vonalak, műszerek és formák köszönnek vissza, az újdonságokért ismét hátra kell fáradni: az Altea 409 literes csomagtartójához képest 532 literesre nőtt az XL poggyásztere, amelynek méretét a hátsó ülések előre-hátra mozgatásával, illetve a támlák döntögetésével lehet igény szerint tovább dagasztani. A hátsó üléssort 16 centis tartományban lehet tologatni a lábtér vagy a csomagok javára. Amennyiben egy hátsó utasunk sem akad, a raktér méretét 1,6 köbméteresre lehet tornázni, így akár egy kisebb komód vagy hűtő szállítására is alkalmassá válhat az XL.

Forrás: [origo]A modell praktikumát tovább növeli, hogy az utasteret is megszórták rekeszekkel, tárolókkal, hasznos kis apróságokkal, amelyek jól jöhetnek a szürke hétköznapokon. Mindezek ellenére az első ülések hátára szerelt kis tálcák létjogosultságát sohasem értettem autókban; enni nem igazán lehet róluk, rajzolni meg játszani pláne, különben is agyvérzést kapnék, ha a hátul randalírozó gyerkőc összekeni, vagy firkálja a huzatot, miközben megpróbálja használni ezeket a vackokat. A fotózás kedvéért mégis felhajtottam az egyiket és rögtön ellágyultam, ugyanis egy kis szatyortartó kampót raktak a műanyag tálcák alá, figyelmesség a négyzeten. Ez az igyekezet köszön vissza a hátsó ülések sarkába süllyesztett tárolókból is, amelyek szinte maguktól gyűjtik össze az utazás során felhalmozott kacatokat.

Az ülések kényelmesek, jó az oldaltartásuk, hátul azonban csak két ember fér el kényelmesen, így ráadásul le lehet hajtani a középső ülés támláját, amely pohártartóként és könyöklőként folytatja pályafutását. A sofőr egyterűsen magasan ül, a merev karosszériának és a jól hangolt futóműnek köszönhetően azonban mégsincs olyan érzésünk kanyarokban, hogy mindjárt fel fog borulni a járgány. Erről a Barcelona környéki kacskaringós szerpentineken győződhettünk meg, ami ugyan nem az XL lételeme, mégis szépen el lehetett lavírozni ezzel a családi batárral.

Forrás: [origo]A motorkínálat két végletét sikerült kipróbálni, egy 102 lóerős, 1,6-os benzinest és egy 170 lovas 2 literes dízelt. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a gázolajos motor létjogosultságát hirdetem, egy takarékos, nyomatékos dízel amúgy is jobban passzol az autó maratonista karakteréhez. Ennek megfelelően a választék is dízelből erősebb: a kínálat egy 105 lovas, 1,9-es TDI-től indul, fölötte 140 és ugye 170 lóerős TDI motor áll, mindkettő 2 literes. A benzines alternatívát - a már korábban emlegetett 1,6-oson kívül - a VW-konszern jól ismert, 2 literes FSI motorja jelenti 150 lóerős teljesítménnyel.

Az Altea XL három felszereltségi szinttel rendelhető - Reference, Stylance és Sport -, de már az alapváltozat is hat légzsákkal van kitömve, továbbá jár még bele elektromos ablak, MP3-at is lejátszó CD, állítható magasságú vezetőülés és keréknyomást ellenőrző berendezés is. A hazai árak egyelőre ismeretlenek, annyit azonban megtudtunk, hogy az Alteánál mintegy 150-200 ezer forinttal lesz drágább felszereltségtől és motorizáltságtól függően.

Nógrádi Attila