Négy csillag a Honda Civicnek

Az EuroNCAP független szervezet októberben három autót tört össze: a Lexus IS öt, a Honda Civic és a Kia Carnival viszont csak négy csillaggal zárt.

A kompaktok mezőnyében nem ritka az ötcsillagos minősítés (lásd például Opel Astra, Renault Mégane, Ford Focus, stb.), az új Honda Civicnek azonban ennek ellenére be kellett érnie néggyel. Ha csak Japánt nézzük, az eredmény papírforma, hiszen a Toyota Corolla és a Mazda3 sem vitte többre, a sokra taksált űrhajótól azonban mindenki várta a kifogástalan teljesítményt.

Nem jött össze. Főleg a frontális teszt miatt nem, ott ugyanis a pedálok jelentős mozgolódása és a gyújtáskapcsoló miatt jelentős lábsérülés kockázatát látta bizonyítottnak az EuroNCAP. Pontszámban mindez 11-et jelentett, ami 69 százalékos teljesítménynek felel meg. Az oldalütközés-teszt sokkal jobban sikerült, a megszerzett 16 pont 89 százalékkal egyenértékű, a biztonsági öv csipogójáért járt a maximális három pont.

A harmincpontos összeredmény négy csillagot ért, a gyermekvédelem a maga 38 pontjával (78 %) szintén négyes. A gyalogosokkal szemben egész humánus a Civic, eredménye 24 pont (67 %) és három csillag.

A másik két szereplő közül a Lexus IS megkapta mind az öt csillagot (frontális teszt 81 %, oldalsó 100 %), gyermekvédelemből négyesre (80 %), gyalogosvédelemből kettesre (42 %) vizsgázott. A Kia nagyobb egyterűje, a Carnival szintén négy csillaggal távozott a tesztről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK