Váratlan vezércsere a Volkswagennél

A német autógyár éléről indoklás nélkül menesztik Bernd Pischetsriedert, akinek a helyét az Audi jelenlegi főnöke veszi át 2007 január elsejétől.

A Volkswagen szerdára virradóra jelentette be vezérigazgatója, az 58 éves Bernd Pischetsrieder az idei év végével történő menesztését, indoklás nélkül. Elemzők értetlenül álltak a hír előtt, hiszen szerződését csupán fél évvel ezelőtt hosszabbították meg, 2012 májusáig. Pischetsrieder helyére Martin Winterkorn kerül, aki a VW-csoporthoz tartózó Audit vezeti jelenleg.

Egyes médiajelentések szerint Pischetsrieder menesztését a felügyelő bizottság szorgalmazta, miután már a munkavállalók képviselői sem támogatták a vezérigazgatót. Néhány elemző alapvető ellentéteket látott a felügyelő bizottság vezetője, Ferdinand Piech és Pischetsrieder között, elsősorban a haszonjármű-ágazat stratégiájában. A Porschéval való együttműködés szintén vitapont lehetett megfigyelők szerint Piech-hel.

A Morgan Stanley ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a cég szanálásának sikeres végigvitele erősen függ attól, hogy az ezzel megbízott márkaigazgató, Wolfgang Bernhard a vezetésben marad-e, vagy mélyül-e tovább a VW vezetési válsága. Berhardot Pischetsrieder lehetséges utódaként tartották számon. A Morgan Stanley szerint Winterkorn kinevezése erősítheti azokat az aggodalmakat, hogy Bernhard esetleg visszatér a DaimlerChryslerhez.

Drasztikusan visszaeső eredmény

A Volkswagen AG harmadik negyedévi adózott eredménye 92 százalékkal csökkent a végkielégítések, az alkalmazottak korai nyugdíjazására fordított kifizetések miatt. A wolfsburgi konszern nettó eredménye 23 millió eurót tett ki július és szeptember között, szemben az egy évvel korábbi 282 millió eurós eredménnyel.

 A VW-nál nagyszabású, 20 ezer munkahely megszűnésével járó átalakítási program zajlik. Mintegy 11 ezer dolgozó jelezte korai nyugdíjba vonulási szándékát. Az átalakítás révén a vállalat 2006-ban legalább 1 milliárd eurós költség-megtakarítást akar elérni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK