Korábban indul be a szlovákiai Kia-gyár

A tervezettnél néhány nappal korábban kezdi a termelést új zsolnai üzemében a dél-koreai Kia autógyár: az első járművek már novemberben elkészülnek az eredetileg tervezett december helyett.

A Kia júniusban kezdte próbaüzemét Zsolna (Zilina) mellett és a korábbi tervek szerint hivatalosan az idei év végéig akarták indítani a termelést, a 700 millió eurós beruházással épült üzemben. A Kia jövőre 150 ezer autót gyárt majd, az évi tervezett teljes kapacitást, 300 ezer járművet, 2009-re érik el.

A Kia a napokban megerősítette szándékát termelése kiterjesztésére Zsolna melletti üzemében, de ehhez újabb pénzügyi támogatást is vár a szlovák kormánytól. A koreai gyár eredetileg 200 ezer járművet és ugyanennyi autómotort akart gyártani a szlovákiai üzemben évente, a jelenlegi tervek szerint azonban ez 300-300 ezerre bővül. Ezzel a beruházás értéke már megközelítené az egymilliárd eurót. A Kia szóvivője ennek kapcsán megerősítette, hogy a cég pótlólagos beruházás-ösztönzést vár Pozsonytól.

A szlovák kereskedelem- és beruházás-fejlesztési ügynökség (SARIO) adatai szerint a Kia számára eredetileg jóváhagyott állami támogatás - infrastruktúra, adókedvezmény, foglalkoztatási támogatás - 113,8 millió euró. Az uniós szabályok szerint az állami támogatás legfeljebb az elismert beruházási költségek 15 százaléka lehet. Mivel a Kia több mint 200 millió euróval tervezi kiterjeszteni beruházását, utólag mintegy 30 millió eurós támogatást kaphat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK