Jó vicc - Fiat Panda Alessi 1.2 8V

2006.11.23. 9:49

Újabb kiváló példázata annak, hogy nem egy nő, hanem két férfi tesztel egy messze nem hímes autót, tojást. És mindkettőnek tetszik valamiért. Pedig egyik sem meleg. A Panda Alessi jó, olcsóbban még jobb lenne.

Szóval az úgy volt, hogy a szerkesztőség Alfa-hímével "leboltoltam", hogy elviszem a BMW 335d-t (hamarosan róla is olvashatnak). Pénteken össze is futottunk a városban. Behuppantam a meseszép kék bömcsibe, hátulra, elöl két kiváló kollégám, és elugrottunk az irodába. Aztán elkezdtem pofázni - már megint feleslegesen. Nem tetszett a bömös egyhangú, bántóan fantáziátlan belső színvilága. Egérszürke, kellemetlen bőr és fekete tetőkárpit. Csak a bajorok tudnak ilyet csinálni. Szóvá is tettem! Egyszer. Kétszer. Majd némi fegyelmezés ellenére harmadszor is. Na, így lett a Panda Alessi három napra az enyém. Akkor még rossz viccnek gondoltam...

Mint figyelemre vágyó házikedvenc, olyan ártatlanul várt a parkolóban. Narancssárga és talán törtfehér (?) - a színekkel mindég bajban voltam - kettős fényezéssel, mókás dísztárcsákkal és sárga műanyag ablakkal a C oszlop mögött, ráadásul utóbbin olyan vastag kerettel, mint az ötvenes évek filmsztárjainak a szemüvegén. Még az ülései is narancsban pompáztak! Jutott a színből az ajtókárpitokra is bőven. Kántor kolléga még nevetett a borostája alatt, miközben kiengedett a sorompón, pedig én akkor épp elátkoztam. Valami olyasmit kívántam neki, hogy soha ne érezzen vágyat, ha nő kerül a közelébe, vagy ehhez hasonlót, pontosan nem emlékszem.

Aztán befészkeltem a testem, és elkezdtem hangosan röhögni. Mert jól éreztem magam. Tizennyolc lehettem, amikor nagyon beindultam egy Pandára. Apám munkahelyén volt egy 750 köbcentis OpenTop verzió. Az egész tetejét ki lehetett nyitni, mert vászon fedte. Néha-néha kikönyörögtem, és akkor a haverokkal egész este ment a marhulás. Na, most pont ugyanez az érzés tört rám. Igaz, ennek nem nyílik a teteje, de a színei miatt nagyon vidám kisautó benyomását keltette.

Kisautó. Azaz olyan, amely egy száznyolcvanas férfiúnak többnyire kompromisszumos. Nekem a középkonzol meg-megnyomta a jobb térdem. Két hím egymás mellett elöl szinte biztosan vállban összeér. Két hölgy valószínűleg nagyon kényelmesen elvan. Alessi. Ez kérem egy amolyan itáliai kreatív stúdió, dizájncsapat. Nekem bonyolult. Az ő segítségükkel bolondították meg az amúgy is helyes Pandát. Élénk és meleg színei, játékos részletei biztosan az első perctől kezdve tulajdonosának pozitív életszemléletét és örök vidámságát sugallják. Gyanítom, hogy az egy autóban fellelhető plüssállatkák száma is az Alessi-tulajdonosoknál fog kicsúcsosodni. Egyébként én már találkoztam ilyen Alessi-termékekkel, ha jól emlékszem, Szentendrén, valamikor a nyárelőn. Hogy miképp maradt meg, nem tudom, talán a dísztárcsákba beépített emberke szimbóluma égett a tudatomba.

A kis Pandát, amerre járt, folyamatos vidámság és élénk érdeklődés kísérte. Egyszerűen akik meglátták, jókedvre derültek tőle. Folyamatosan azon gondolkoztam, hogy micsoda éles kontraszt egy ilyen kedves autóban egy ilyen plüssvíziló ábrázatú lény, de aztán lassan magam is hozzáfinomodtam. Megszűnt bennem a messiniasztikus küldetéstudat, hogy a durván pofátlan és szabálytalan tökfilkókat megleckéztessem, egyszerűen lenéztem őket a bárgyú magabiztosság talapzatáról. Igen le, hisz' a Panda magasabb építésű, mint egy átlagos kisautó. Talán ezért is nyújt több biztonságot a bizonytalankodóknak.

Forrás: [origo]

több és nagyobb kép a galériában

A váltó is szokatlan helyen van, de így pont jó. Az egykettes benzinmotorral nem izompacsirta, de legalább a hengerenkénti kétszelepesek előnyét - a nyomatékot alacsony fordulatszámon is - hozta, így nem kellett szétforgatni. A kormányt többnyire City módban használtam, csak akkor kapcsoltam ki ezt a könnyített üzemet, ha nagyobb sebességgel haladtam. CD-s rádió, digitklíma, fedélzeti számítógép kényeztetett, míg a biztonságra két első légzsák vigyázott.
Alessiként kaptam még ezt is: kétszínű fényezés, speciális dísztárcsák, fehér tetőléc, fényezett kilincsek és visszapillantók, speciális középkonzol és műszerfal, fémbetétes váltógomb, különleges kárpit.

Fiat Panda Alessi 1.2 8V - alapadatok

motor: S4/8 benzin, 1242 ccm
max. teljesítmény: 44 kW/60 LE (5000/min)
max. nyomaték: 102 Nm (2500/min)
hajtás, erőátvitel: elsőkerékhajtás, 5 fokozatú kéziváltó
végsebesség: 155 km/h
gyorsulás 0-100 km/h: 14 s
gyári átlagfogyasztás: 5,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 133 g/km
h/sz/m/tt: 3538/1589/1540/2299 mm
saját tömeg: 935 kg
csomagtartó: 205-775 l
üzemanyagtartály: 35 l
gumiméret: 165/65 R14
alapár: 2 990 000 Ft
importőr: Fiat Magyarország Kft.

Figyelem, hölgyeim! Az amúgy is megnyerő Panda - akit nem szabad Kicsimnek szólítani - Alessiként igazi vidám egyéniség, messze kilóg a tömegből. Szó szerint is kilóg, mert a magasságával és a színével (ez Goa narancssárga volt) könnyű megtalálni a hipermarket szürke masszájában is! Hárommillióért pedig a stílus szerelmesei is kapnak valami egyedit, olyat, amit kivételesen nem Lanciának, hanem Fiatnak hívnak.

Bertalan Gábor

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK