Brüsszellel alkudozik a Volkswagen

2006.12.04. 10:23

Hiába tett ígéretet a VW arra, hogy 2009-től Belgiumban gyártják majd az Audi kisautóit, mégis több ezren tiltakoztak a német konszern leépítési tervei ellen.

Legkevesebb 15 ezren tüntettek szombaton Brüsszelben a Volkswagen konszern ellen, mert az meg akarja szüntetni egyes modelljei gyártását Belgiumban és ezen lépésének körülbelül csaknem 4 ezer munkahely eshet áldozatul. A tüntetőket a jelek szerint nem tartotta vissza egy előző nap létrejött egyezség, melyen maga Guy Verhofstadt belga miniszterelnök bábáskodott, miszerint a VW konszernhez tartozó Audi brüsszeli üzemében gyártják majd a márka A1 jelű kisautóit. A jelentések szerint a gyártáshoz körülbelül 3 ezer dolgozót alkalmaznak majd, de csak 2009-től. Azt nem tudni, hogy a közbeeső időben mi lesz a dolgozók sorsa, bár az Audik gyártása miatt állítólag már 2008-tól a Volkswagen beruházásokba kezd a brüsszeli üzemben.

A VW brüsszeli gyárában egyelőre Golfokat és Polókat gyártanak, de éppen a múlt hetet megelőzően került nyilvánosságra, hogy a Golfok készítését áttelepítik a cégcsoport két németországi üzemébe. Ez hatalmas felháborodást keltett Belgiumban, mert a brüsszeli üzem jelenlegi létszámának háromnegyedét (5300 főből 3800-4000-et) fenyegeti, sőt, sokak szerint ezek után az üzem fennmaradása is megkérdőjeleződött, hiszen önmagában a Polók nem elegendők a hatékony működéshez.

A gyár dolgozói azóta sztrájkolnak, és szombatra országos tiltakozást hirdettek, a belga kormány pedig a német vezetésnél próbált közbenjárni a döntés megváltoztatása érdekében. Guy Verhofstadt belga miniszterelnök végül most pénteken Brüsszelben fogadta a Volkswagen két vezetőjét, majd bejelentette az új döntést. Ennek érdekében egyébként - mint Verhofstadt elmondta - Brüsszel adókönnyítéseket is ígért a németeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK