A Mikulás új Kiát hozott Magyarországra: az Opel Astra és a Volkswagen Golf ellenségének szánt, magyar tervezésű cee'd december 6-tól rendelhető a márkakereskedésekben. Beleültünk, megtapogattuk, mentünk vele néhány kilométert.

Mozgalmas év volt a 2006-os a Kia számára, bemutatkozott az új Magentis, Carnival és Carens, megjött a fészliftes Sorento, s hamarosan érkezik a felfrissült Opirus is. A nagykocsi előtt azonban Mikulás-napi ajándékként betoppant a kompakt cee'd, amelytől igazi fordulatot remél a márka vezetősége: a teljes egészében európai tervezésű és az öreg kontinensen, a szlovákiai Zsolnán gyártott modellt immár 39 tagot számláló márkakereskedői hálózatban lehet megrendelni december 6-tól. A tényleges forgalmazás január 2-án startol, de az első bemutatóautók már karácsony előtt megérkeznek a kereskedőkhöz.

Új időszámítás, a Kia teljes egészében európaivá válása - ezekkel a szlogenekkel harangozták be a cee'det a szerdai sajtótájékoztatón, amely után/közben minden idők egyik legviccesebb, ugrabugris autóleleplezését mutatta be néhány diszkótöltelék. Annyira jó volt, hogy nem bírjuk nem közkinccsé tenni, tessék, íme, erről tetszettek lemaradni (2:18 p, 23,5 MB).

A Kia amúgy cee'd nélkül is kifejezetten jó évet tudhat maga mögött, októberig 25 százalékkal (1493 -> 1863) nőtt a márka hazai értékesítése a személyautókat figyelembe véve. Ha a kisteherautókkal együtt nézzük a statisztikát, 13 százalékos az ugrás felfelé. De térjünk át gyorsan a cee'd vadászterületére, a C szegmensre, amely meghatározó Magyarországon: 2005-ben 61 992 kompaktot értékesítettek, ez a teljes autópiac 28 százaléka. Az idei esztendőre 58 ezer eladott autót várnak, amely a szegmens 29 százalékos részesedését jelenti, a visszaesés, a prognózisok szerint 2007-ben folytatódik (52 ezer).

Jó tudni erről a kategóriáról, hogy a statisztikák szerint a márkahűség nem jellemző, de ami ennél fontosabb, hogy a flottás értékesítések száma kimagasló. Természetesen megvizsgálták azt is, hogy ezek a vevők milyen motorokat keresnek, nos, a flottában eladott modellek esetében az 1,4-es benzines a sláger, a vásárlások 52 százalékában ezeket kérik. Nyilvánvaló hát, hogy a cee'd motorpalettája sem maradhatott 1,4-es nélkül, de erről később.

Most még számolunk egy kicsit, a C-szegmenst kicsit mélyebben elemezendő: az élen az Astra áll, de nem a H, hanem a Classic, 6198 eladott autóval. Ez a szám egyelőre elérhetetlen a cee'd számára, a Kia két francia konkurenst, a Citroën C4-et és a Peugeot 307-et pécézte ki, a 2007-es esztendőtől nagyjából ezek számainak megközelítését várja. Mindez annyiban érdekes, hogy előbbiből 980, míg utóbbiból olyan 1700 ment el tavaly, azaz a Kia meglehetősen tág határok közé lőtte be, hogy mit is vár az új modelltől.

Forrás: [origo]

galéria

Ami a Swift és az Audi TT után valamennyire szintén a "miénk", hiszen főtervezője Kovács Miklós, aki kis csoportjával a Kia rüsselsheimi dizájnközpontjában alkotta meg a cee'det. Ő elég érdekes figura, megérdemel annyit, hogy a következőkben néhány mondatot idézzünk a vele folytatott beszélgetésből. "Az első rajztól kezdve minden a németországi központban készült, csak európaiak dolgoztunk rajta" - mesélte Kovács. "A szériagyártásért felelős mérnökök persze koreaiak voltak, ők időnként átrepültek a kontinensre, s egyeztettük a következő lépéseket. 2004 januárjában kerültem a Kiához, ahol rögtön megkaptam a cee'd projektet, a munkát 2-3 tervezővel kezdtük. A modell fejlesztésével körülbelül nyolc hónap alatt végeztünk, csak úgy összehasonlításképp, korábbi munkahelyemen, az Audinál két évig tartott egy ilyen folyamat. A formaterv kialakításához szabad kezet kaptunk, egy volt a lényeg, hogy az európai igényeknek teljes egészében megfeleljen a végeredmény. Egy koreai csoport is elkezdett egyébként dolgozni a cee'den, de már rögtön az első prezentáción a mi tervünket választották ki, innentől kezdve az ázsiai központból már csak jóváhagyások érkeztek."

Forrás: [origo]

És hogy ment a tervezés? "Ahogy minden projekt elején, úgy a cee'dbe belevágva is elfelejtettem minden szabványt és előírást, csak az alkotásra figyeltem. Ez az áldott állapot egészen addig tart, amíg meg nem kezdődik a gyártás előkészítése, itt már sok mindent kell szem előtt tartani: például nem mindegy, hogy van felépítve egy fényszóró, vagy hogy milyen a visszapillantó tükör. Legyen aerodinamikus, ne legyen túl zajos, vezesse el a vizet és legyen meghatározott elhajlása - ezekre mind figyelni kell(ett). A tervezésnél arra törekedtem, hogy az összkép harmonikus legyen, a szokatlan részleteket kerültük, ezek ugyanis elriaszthatják a vásárlókat. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, hogy mit jelent számomra a cee'd, annyit mondanék: a Kia első nagy lépése a jövőbe Európában, és örülök, hogy ennek részese lehettem."