Az évek autói - 1990-1994

2006.12.27. 8:21

Ahogy a világpolitikában az egyensúly, úgy az Év Autója-választásokon is lassan eltolódik a hangsúly. Kicsit visszavesz mindenki, a 90-es években már-már unalmas megoldásokkal is nyerni lehet, a különlegességek, igazi innovációk lecsúsznak a dobogóról. Aztán megtörik a jég: a 90-es évek első felében egy japán autó is nyerni tud.

A politikai és gazdasági nyugalomhoz szokott hazánkban a rendszerváltással felpezsdült minden, de igaz volt ez az egész világra is. 1990-ben többpárti parlamenti választásokat tartanak, s még ez évben egyesül a két német állam is. Irak lerohanja Kuvaitot, kiszabadul Nelson Mandela. Közben rághatjuk a körmünket a Twin Peaksen, de akár tingli-tanglizhatunk a Republic Repül a bálnájára.

1991 kicsit sűrűbb év. Megszűnik a KGST és a Varsói Szerződés, jön az első Öböl-háború, ráadásul az utolsó orosz katona is dászvidányiát int Magyarországnak. De futja még egy háborúra a Balkánon, és megtalálják Ötzit, az 5300 éves jégembert. A politikai átalakulásoknak azonban még nincs vége. 1992-ben szétválik Csehszlovákia. A magyarok 11 aranyat nyernek a barcelonai olimpián, borzonghatunk A bárányok hallgatnak-on, a lányok meg szerelmesek lehettek egy fiúzenekarba, nevezetesen a Backstreet Boysba.

1993-ban már alábbhagy a politikai forrongás, bár egy eredménytelen Balkán-konferenciára, egy Irak elleni amerikai légicsatára, a WTC elleni első támadásra még futja. Elsőként kerül megrendezésre a Diáksziget, majd Koltai örökzöld Sose halunk meg című filmjén dünnyöghetünk, hát igen, igen... Ja, és az első spam is ebben az évben indul útjára. 1994-ben az össze-vissza vágott, mégis alapfilmmé váló Ponyvaregényben kereshetjük a kiutat, megjelenik a www, azaz a World Wide Web. Sajnos, tavasszal gyászba borul az autósport: Imolában meghal Roland Ratzenberger és Ayrton Senna.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK