A Toyota Auris tört a legjobban

2006.12.27. 9:13

Tizenkét autót tört össze az osztrák autóklub (ÖAMTC): az EuroNCAP-program keretében három-három típust vizsgált a kompakt és a középkategóriából, valamint három minivant és három terepjárót az utasok, a gyalogosok biztonsága és az oldalütközés elleni védelem szempontjából. Győzött a Toyota, vesztett a Hyundai.

A dél-koreai Hyundai Santa Fe a gyalogosbiztonság szempontjából tökéletesen megbukott: "Az autó túl merev és agresszív" - mondta az ÖAMTC főmérnöke, Max Lang. "Az új Kia esetében is rengeteg tennivalója lenne még a gyalogosbiztonság tekintetében a gyártónak. A Magentis mindössze egyetlen csillagot érdemelt ki ebben a kategóriában."
   
Az új autóknak a gyalogosbiztonság tekintetében minimum három csillagot kellene teljesíteniük. "Néhány azonban ettől még fényévekre van. És ezek olyan autók, amelyek egyébként kiváló utasbiztonsági tulajdonságokkal rendelkeznek" - foglalta össze az ÖAMTC mérnöke. "De autóik elejével még rengeteg tennivalójuk lenne a gyártóknak. A nullától kettőig terjedő eredmény teljességgel elfogadhatatlan."
   
Az utasok védelme szempontjából négy csillagot érdemelt ki mindhárom terepjáró, a Hyundai Tucson, a Hyundai Santa Fe és a Toyota RAV4. Frontális ütközés esetén azonban súlyos felsőcomb-sérülésnek van kitéve a vezető és a mellette ülő utas. A két dél-koreai kocsi lesújtó eredményt ért el a gyalogosbiztonság terén, a Toyota RAV4 viszont sokkal jobbat.
   
Az új Skoda Roomster és a Mercedes B osztály öt csillagot érdemelt ki az utasbiztonsági próbán. Mindhárom minivan jónak bizonyult a 64 km/h-s frontális és oldalütközési tesztben. Csak a Fiat kapott négy csillagot. Az összesített eredmény a Toyota Aurist találta a legkiegyensúlyozottabb modellnek ötcsillagos utasvédelemmel, háromcsillagos gyalogos-védelemmel és négycsillagos gyermekvédelemmel. A második helyre a Skoda Roomster került ötcsillagos utasvédelemmel, kétcsillagos gyalogos-védelemmel és négycsillagos gyermekvédelemmel. A többiek: Mazda 3 (4/2/3), Honda Civic (4/3/4), Lexus (5/2/4) Mercedes C-osztály (5/2/4) Fiat Idea (4/1/2), Hyundai Santa Fe (4/0/4), Kia Magentis (4/1/3) Hyundai Tucson (4/1/3).

KAPCSOLÓDÓ CIKK