Sajnos a Dakar-rali negyedik szakaszát egy szomorú esemény sötétítette el: Elmer Symons halálos motorbalesetet szenvedett. Továbbra is Palik és Kátai a leggyorsabb magyar.

Újabb nehéz napon van túl a Dakar-rali mezőnye, sajnos nem éppen biztató előjelekkel. A tegnapi nap folyamán ugyanis megvolt az idei Dakar első halálos áldozata, a dél-afrikai Elmer Symons személyében. Az élete első Dakarját teljesítő motoros a 18. helyen állt az összetettben, azonban a 4 szakasz elején halálos balesetet szenvedett.

Robby Gordon mérnöke segített Szalayékon

A versenynek azonban folytatódnia kell, így a többiek a tőlük megszokott elszántsággal vetették magukat a küzdelembe. Így van ez a magyarokkal is, akik közül ismét a Palik László / Darázsi Gábor kettős volt a leggyorsabb az autósoknál. Palikék a 37. lettek, ezzel az összetettben is feljöttek erre a helyre. Szalayék ezen a napon kilábaltak a gödörből, méghozzá egy nem várt fordulattal. Szalay ugyanis segítségét kért barátjától, a NASCAR-ban is érdekelt Robby Gordontól, aki egy szörnyeteg Hummerrel indul a versenyben. Gordon mérnöke készséggel segített, rádugta laptopját a motorra és úgy átprogramozta, hogy azóta tökéletesen működik. Szalayék a 40. idővel teljesítették a napot.

Forrás: Technosport

Sajnos a Kis/Czeglédi és Kristóf/Simon kettős is gondokkal küszködött tegnap, így eléggé a fejük fölött lebeg a kiesés veszélye. Kiséknek az első ellenőrző pont után egyszerűen szétment a váltójuk, tehát bent a szelektíven kellett megvárniuk a szervizkamiont és váltót cserélni. Emiatt még nem értek be a tegnapi szakasz végére. Kristóf Mártont még jobban sújtja a balsors, hiszen a terepváltó cseréje után a kerékcsapágyuk ment szét, majd a hírek szerint újra megálltak. Nagy rá az esély, hogy az ötödik szakaszon már nem tudnak elrajtolni.

Forrás: Palik Dakar Team

A motorosoknál ismét Kátai Péter volt a leggyorsabb, de ezúttal nem volt túl boldog. Egyrészt a homokban rengeteget esett, mivel túl nagy neki a KTM. (nem ér le a lába). Másrészt nagyon sok balesetet látott ezen a napon, többek között elment Symons mellett is. Hermann Henrik már ugye feladta, Dési János pedig eddigi legjobb eredményét érte el, a 60. időt motorozta. A kamionok versenyében a Flex Dakar Team van elől, bár ők is segíteni akartak Kiséken, de nem tudtak. Szobi Balázs a 31. helyre hozta be a kamiont, míg Szallerék nagyon elfáradva 46-ok lettek. Darázsi Zsolték is beértek, de nekik egyelőre nincs idejük.

A nagyok versenyébe ezen a napon ismét beleszólt egy privát versenyző, méghozzá a Dakar-legenda, Jean-Louis Schlesser. Ezen a napon ugyanis a mély homokban megverte a gyári menőket, köztük az eddig remeklő Volkswageneket. Sousa lett a második, Carlos Sainz a harmadik, így a spanyol rali világbajnok vezeti az összetetettet. A motorosoknál a tavalyi győztes, Marc Coma a kezébe vette az irányítást, és ezen a napon is nyert, ezzel az összetettben is vezet. A kamionoknál ismét Chagin győzött, és természetesen továbbra is vezet De Rooy előtt.

A 4. szakasz eredményei, Er Rasidia-Uarzazate 679 km (405 km gyorsasági):

Autósok:
1. Jean-Louis Schlesser (francia, Schlesser-Ford) 3:59:54 ó
2. Carlos Sousa (portugál, Volkswagen) 7:52 p hátrány
3. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 7:58 p h.
...37. Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) 1:35:12 ó h. ...40. Szalay Balázs, Bunkoczi László (OPEL) 1:36:41 ó h.

Összetett:
1. Sainz 9:17:11 ó
2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 1:55 p h.
3. Carlos Sousa (portugál, Volkswagen) 4:20 p h.
...37. Palik, Darázsi 3:05:55 ó h.
...44. Szalay, Bunkoczi 3:19:51 ó h.

Motorosok:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 4:27:54 ó
2. Isidre Esteve (spanyol, KTM) 12:16 p h.
3. Cyril Despres (francia, KTM) 18:56 p h.
...39. Kátai Péter (KTM)1:32:42 ó h.
...62. Dési János (KTM) 2 ó h.

Összetett:
1. Coma 10:10:32 ó
2. Esteve 11:50 p h.
3. David Casteau (francia, KTM) 24:20 p h.
...36. Kátai 2:35:19 ó h.
..62. Dési 3:42:17 ó h.

Szerdán a mezőny Uarzazate és Tan Tan között 768 km-t tesz meg, melyből 325 km a mért szakasz.