Meglepően indulatos cikk jelent meg egy, a Vatikán szócsövének tartott napilapban a Dakar-rali ellen, amelyben többek között a felelőtlenség véres futamaként aposztrofálják a versenyt.

A Dakar-rali évről évre nem csak rajongókat, hanem egyre több ellenséget szerez magának. A verseny - amely többek közt az afrikai régió felvirágoztatójaként van több helyen feltüntetve - a halálesetek okán egyre többet kerül a kritikusok kereszttüzébe. Most azonban egy az egész világot megdöbbentő média vette szájára a Dakart, ugyanis nem kisebb napilap, mint a Vatikán legjelentősebb napilapja kritizálta a versenyt.

A napilap szerint nem lehet sportversenynek nevezni egy olyan eseményt, amely eddig összesen 54 halálos áldozatot követelt, az elhunytak között 8 gyermekkel és 2 nővel. A szerző később arról ír, hogy évről-évre egyre hosszabb lesz a táv, melynek "útvonalát vérrel jelölték ki. Nyugati modellt akarnak ráerőltetni egy olyan kultúrára, amely ezt nem igényli és minden lehetséges eszközzel igyekszik védekezni, de nincs esélye. A verseny, amely állítólag fellendíti az elmaradott afrikai országokat, a valóságban csak szenvedést okoz az ott élőknek, felbolygatja a nyugalmukat. Ahonnan továbbköltözik a mezőny, ott nem marad más, csak kosz és szemét, amit a helyieknek kell eltakarítani. Közben azt mondják az itt élőknek, hogy ez jó nekik és vérig sértődnek, ha valaki tiltakozni vagy bírálni mer."

Olaszországban megdöbbentek a visszafogottnak tartott újságban megjelent cikken. Különösen azért, mert a Vatikán szócsövének tartott lapban nem szokott sporteseményekkel foglalkozni és nagyon ritkán jelenik meg benne kritikus hangvételű írás.

Forrás:MTI