Aknamezőn kelt át a Bamako-rali

2007.01.21. 23:38

Vasárnap hajnalban a marokkói fennhatóságú Dakhlából vágtak neki a 460 kilométeres etapnak a még versenyben lévő csapatok.

A vasárnapi etap, azaz a Bamako-rali 9. napjának fő attrakciója az volt, hogy a résztvevőknek meg kellett küzdeniük az első homokos szakasszal. Igaz ez még csak ízelítő volt a hétfői 15O kilométeres dűnés etap előtt. A versenyzők dolgát tovább nehezítette, hogy többek között egy elaknásított területen is át kellett haladniuk, ám szerencsére mindenki biztonságosan átkelt a veszélyzónán.

További nehézséget jelentett a résztvevőknek, hogy a Mauritán Iszlám Köztársaság területére szigorúan tilos alkoholt bevinni. Ezért vasárnap próbálták az indulók az utolsó szponzorsör készleteiket "likvidálni". Többeket láttak vezetés közben sörözni az N17-es úton vasárnap reggel, annak ellenére, hogy a verseny szabályai szerint ittas vezetésért pontlevonás jár.

A Bamako orvosi csapata szerint az alkohol eddig nem jelentett komoly problémát. Viszont eddig már tömtek fogat, kisebb sebészeti beavatkozást hajtottak végre, bélfertőzés és több kötőhártya gyulladásos panasz is volt. Dr. Debreceni Katalin és férje Gyurkó Gábor, a Budapest-Bamako orvosi stábja elmondta, hogy a körülményekhez képest "nagyon egészséges a mezőny".

Az első komoly akadályt remekül vette Orsós Endre, alias "Cigánygyerek az égből". Ő az, aki vízum, térkép, oltások, GPS, CB rádió és egyéb szükséges felszerelés nélkül érkezett a régióba, ám ennek ellenére vasárnap sikerült behatolnia Mauritániába, a titkát viszont nem fedte fel. Jelenleg a nouadhiboui táborban egy helyi szerelővel újítattja fel a Niváját. Miután a szenegáli autószerelő önzetlenül felajánlotta segítségét, Endre csak annyit mondott:"danke".

A szervezők beszámolója szerint a versenyzők vasárnap nagyon gyengén teljesítettek. A 22 induló csapatból 2-en feladták a versenyt, és a még versenyben lévő 2O csapatból is mindössze 6 fejezte be időre az etapot. Őket elsősorban a Kafkai határátlépés nehézségei választották el a szintidő teljesítéséért járó 5 ponttól. A versenyben az első három hely változatlan.

Forrás: budapestbamako.org Forrás: budapestbamako.org Forrás: budapestbamako.org


Hétfőn a Budapest-Bamako egyik legnehezebb, de egyúttal a leggyönyörűbb szakasza vár a résztvevőkre. A Banc Darguin Nemzeti Park érintetlen homokdűnéivel kell megbirkózniuk az indulóknak, amelynek következtében vélhetően előkerülnek az ásók és a homokvasak is. Este az Atlanti óceán partján a Szaharában futnak célba a csapatok.

Forrás: Budapestbamako.org

KAPCSOLÓDÓ CIKK