Autós újságíró szemmel a tesztautó legérdekesebb pontja az új 3 literes biturbó motor. Tapasztalataim szerint az autó iránt érdeklődök számára is ez a legfontosabb, hiszen aki csak meglátta a feliratot mindenki azt tudakolta, hogy ez a biturbós benzines-e. A második kérdés természetesen a milyenségét, a menetteljesítményeit firtatta.

Hát erre mit lehet mondani? Milyen lehet egy olyan soros, hathengeres motor, amelyet háromhengerenként egy turbó lélegeztet? Erős, egészen pontosan 306 lóerős. De az igazán nagy érzést nem ez adja, hanem a már 1300-as fordulatszámon létező 400 Nm-es forgatónyomaték. Gondolom mondani sem kell, hogy ezzel mindenhonnan elemi erővel húz. Az új motor egyszerűen telitalálat, a járáskultúrája példás, a teljesítmény-leadása meg magával ragadó. Nehéz eltalálni, hogy a motor csodálatos hangja, vagy az elképesztő rugalmassága okoz több örömet, a kettő együtt mindenesetre maradandó élményt okoz.

Ha kell csendesen duruzsol, miközben a sofőr biztos lehet abban, hogy bármikor tettre kész. Aztán ha egyszer hagyjuk, hogy kiélje magát, onnantól nehéz visszaszokni a sima sétakocsikázáshoz, hiszen tényleg nagyon megy. Ezen még a hatfokozatú automataváltó sem tud rontani, sőt ilyen autóhoz már nem is kell kézi. Ez a motor már annyira magabiztos, hogy kár lenne váltogatásra fanyalodni, bár egy magamfajta vezetési élményt hajszoló ember számára mindig súlyos veszteség a kézi váltás élményének elmaradása. De hát ezek az automaták már annyira jók, hogy kár lenne tiltakozni ellene, aki ilyen luxus igényeket kielégítő kupét vesz, annak úgysem a színtiszta, kompromisszummentes vezetési élmény a lényeg.