Az eset után úgy mentem vissza a Hős utcai kereszteződéshez körülnézni, mint Rambo Vietnamba. Óvatos voltam, a fényképezőgépet a kabátom alá gomboltam. Első pillantásra észrevettem a három hatalmas, narancs-vörös falfirkát a falakon, a sarkon: mind azt hirdeti az autósoknak, hogy vigyázzanak, mert állás közben ellopják a táskájukat. Tényleg sokszor járok erre, de eddig nem tűntek fel a figyelmeztető feliratok. Lehet, hogy éppen az iménti eset kárvallottja szórta be a falakat? Bárki is volt, legalább tett valamit a többiek érdekében. A vidéki sógorom mindig hülyének néz, amikor az öv után rögtön a zárakhoz nyúlok. Legközelebb a Hősre kanyarodok vele, és a stoptábláig éppen el tudom neki mondani a történetet.

Mi marad? Térfigyelő rendszer híján csakis az elővigyázatosság. Ne gondolja senki, hogy pont vele és pont így ez nem történhet meg. Dehogynem. Lámpánál, kereszteződésnél, dugóban várakozva bárki célpont lehet, aki legalább az alapvető intézkedéseket nem teszi meg. Először is ne hagyjunk értéket szem előtt, akkor sem, ha az autóban ülünk. Táska, szórakoztatóelektronika, kabát, telefon, bármi, ami érték nekünk - másnak is az lesz. A legjobb a csomagtartóba tenni a holmit, és lezárni. Fagyban persze nem oda dobjuk be a kabátot, de ha a bemelegedett autóban levesszük, fektessük úgy, hogy ne látszódjon kívülről. A táskát lehetőleg a padlóra helyezzük, ahol nehezebb észrevenni, az ülésen szemet szúrhat. Ha kiszállunk, az elemelhető cuccokat vigyük magunkkal, vagy tegyük a kesztyűtartóba.

Leparkolás után lehetőleg semmilyen értéket ne a helyezzünk a csomagtartóba, mert ezt észrevehetik, hipermarketek parkolóiban ezeket az autókat és autósokat figyelik ki - bár ez nem a beugrásos módszer. Elinduláskor zárjuk le az összes ajtót. Az új modellek egy részében ez automatikusan működik, de a legtöbb autóban a belülről kapcsolható központi zárat reteszelhetjük egy gombnyomással. Ennek híján ne sajnáljuk egyenként lenyomni az úszókat. Zárt ajtók mellett már jobb a helyzet, de az értékeket, ha szem előtt vannak, akár az üveg betörése árán is megszerzik. Tehát inkább a holmi felfedezését előzzük meg. Megálláskor, várakozáskor még egy robogóról is érhetnek minket meglepetések, hiszen a zsúfolt forgalmú úton ez lehet az eszköze a megközelítésnek és a gyors lelépésnek egyaránt.

Déri-Szakonyi Edina rendőr százados, X. kerületi bűnügyi osztályvezető kérdésemre elmondta, hogy a területre jellemző ez a típusú bűncselekmény. Az áldozatok általában az egyedül ülő hölgy sofőrök, akik az anyósülésre teszik a táskájukat. A tettes az épületből fut elő. Decemberben és nemrégen, február végén fogtak el gyanúsítottakat, ellenük eljárás folyik. 1-2 óránként gépkocsis járőr megy végig a területen. Ennél nagyobb fokú rendőri jelenlét az év elején volt, amikor három héten keresztül állandó gyalogos járőr cirkált itt. Ezt a közeljövőben visszaállítanák. A százados fontosnak tartja a bűneset megelőzésében az autó zárását, a táska elrakását.

A sofőrök óvatosságával együtt - remélhetőleg - a rendőri jelenlét is növekedni fog a Hős utcában és a hasonlóan gyenge biztonságú helyeken, hiszen így a védelmet nem csupán a bezárt kocsiajtó jelentené. Ha már villamoskíséretre jut járőr, jusson erre is... A Hős utcai történet nem új a halpiacon. Az internetes keresőbe beütve a "Hős utca" kifejezést, az első találatok között egy rendőrségi híroldal is előjön, amelyben egy pár évvel ezelőtti eset leírását olvashatjuk. A közleményben a helyszín, a módszer és a tett ugyanaz, csak az időpont más. Az akkori tettest elfogták, talán a mostani is meglesz. Nekünk, autósoknak pedig óvatosnak kell lennünk. Tudják, ott, ahol balról a Nemzetvédelmi Egyetem, jobbról meg a járda van...

Varga András