Bravúros motorozással szerezte meg élete negyedik futamgyőzelmét Talmácsi Gábor a Jerezben rendezett Spanyol Nagydíjon. A magyar versenyző ezzel vezeti a tabellát a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában.

Bár Talmácsi Gábor csak a második rajtkockát szerezte meg az időmérő edzéseken, mégis ő vághatott neki elsőnek a vasárnapi futamnak, ugyanis a pole pozíciót megszerző olasz Mattia Pasini motorját ki kellett cserélni, így őt az utolsó helyre sorolták a rajtrácson. Az indulás pillanataiban Gábor remekül kapta el a rajtot, elsőként fordult a mezőny előtt és előnyét körről körre növelni tudta. A nagy rivális, Mattia Pasini az első körben ugyan fel tudott jönni a 10. helyre, ám a nagy kapkodásban összeakadt egy másik versenyzővel és a sóderágyban fejeződött be számára a futam.

A 23 körös táv mintegy feléig Gábor gyakorlatilag egyedül motorozott az élen, előnye közel 2 másodperc is volt a második helyre felkapaszkodott Lukas Pesek előtt. A Derbivel versenyző cseh pilóta azonban le tudta dolgozni a hátrányt és az utolsó 10 körre végig ott tudott lenni Talmácsi motorja mögött. Kettejük csatáját a mezőny csak messze lemaradva követte: a harmadik helyet időközben Gábor csapattársa, az ugyancsak apriliás Hector Faubel szerezte meg, őt egy kisebb boly követte, amelyben keményen előzgették egymást a versenyzők.

Az élen csupán az utolsó körben vált izgalmassá a verseny, ugyanis Pesek rendkívül agresszív módon betette motorját Gábor mellé az egyik kanyarban és ezzel átvette a vezetést. Szerencsére a magyar versenyző megőrizte lélekjelenlétét és centikre ott maradt Pesek motorja mögött, így ki tudta használni a cseh hibáját az utolsó kanyarban és jobban tudta elkezdeni a kigyorsítást a célegyenesben. A verseny sorsa az utolsó métereken dőlt el, Gábor motorja mindössze néhány centivel, de elsőként haladt át a célvonalon, megszerezve ezzel idei első, élete negyedik futamgyőzelmét. A harmadik helyre a katari győztes, a kissé csalódott Hector Faubel futott be, míg negyedikként némi meglepetésre a hazai pálya előnyeit élvező Pol Esperago fejezte be a versenyt. Talmácsi Gábor katari második helyével és mostani győzelmével vezeti a világbajnoki tabellát 45 ponttal. A következő futamra április 22-én, Törökországban kerül sor.

Forrás: MTITalmácsi Gábor:
 "Hosszú ideje vártam már erre a sikerre, boldog vagyok és annak külön örülök, hogy a pontverseny élére kerültem. Végig jó ritmusban mentem, de féltávnál, ahogy kopott a gumi, egyre jobban csúszkált a motor és Lukas egyre közelebb került hozzám. Próbáltam elengedni, hogy lássam mire képes, de nem akart megelőzni. Aztán a hajrában mégis elment mellettem, de sikerült kihasználnom, hogy az utolsó kanyarban későn fékezett, nagy gázt adtam és én nyertem."

A 125 köbcentis kategória végeredménye (23 kör, 101,729 km):

1. Talmácsi Gábor (Aprilia) 41:52.149 p (átlag: 145,781 km/ó)
2. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 41:52.163
3. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 41:57.869
4. Pol Espargaro (spanyol, Aprilia) 41:58.638
5. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 41:59.016
6. Pablo Nieto (spanyol, Aprilia) 42:01.368

A pontverseny állása 2 futam után (még 15 futam van hátra): 1. Talmácsi 45 pont, 2. Faubel 41, 3. Pesek 36.