A Dodge március végén két új modellel gyarapította európai kínálatát. Az Avenger egy igazi össznépi limuzin, hiszen a Chrysler Sebring alapjain nyugszik, Dodge Charger formája van, és VW turbódízel is rendelhető bele. A Passat kategória azonban nagy falat.

A Dodge és a Chrysler több modellben is elég szoros rokonságot ápolt és a mai napig ápol egymással, ami lényeggében a költségcsökkentést célozza meg. A Daimler-Chrysler cégcsoportba tartozó amerikai gyártóknak szükségük is van erre, ugyanis folyamatos pénzügyi gondokkal küszködnek, tavaly is hatalmas veszteséget halmoztak fel, ami miatt az is szóba került, hogy eladják az amerikai márkákat. Jelenleg a hírek szerint nincs erről szó, csupán a modellkínálat megerősítésével próbálnak betörni újabb piacokra.

A Dodge tavaly kezdte el az európai inváziót, a Caliber hazánkban is bemutatkozott, azonban ott van még a régebben kapható Viper is. Az amerikai piacon azonban ennél lényegesen szélesebb a kínálat, hiszen van a pickup RAM vagy a Charger, a Durango, a Dakota, a Magnum, vagy éppen a két újdonság, az Avenger és a Nitro. Ez utóbbi kettő kifejezetten arra a célra épült, hogy Európában is helytálljon.

A Dodge mostani kínálatából rengeteg közös valamilyen modellel. A nagy házasságok közül az első a már említett Charger volt, amely lényegében az itthon már kapható Chrysler 300C másolata. Aztán a Caliber sem önálló modell, ez a Jeep Compass-szal közös alapokon nyugszik, míg a mostani Avenger lényegében a Chrysler Sebringgel közös, a Nitro pedig a Jeep Cherokee-vel. Szép kis párosok.

Az Avenger kicsit kilóg azért innen, hiszen nem csak a Sebringgel való rokonsága nyilvánvaló, hanem kis túlzással a Charger kicsinyített másolata, ami azt jelenti, hogy ennél a modellnél a formatervezésre sem kellett extra hangsúlyt fektetni. Ez nem azt jelenti, hogy ettől rossz, sőt egészen pofás kis külseje van. A Charger erőtől duzzadó alakját akarták eggyel kisebb méretosztályba átültetni, ami többé-kevésbé sikerült is. Az Avenger igazán dögös lett, hatalmas hűtőmaszkjai agresszív orrkialakítást eredményeznek, az élek kifejezetten dinamikussá varázsolják a formát. A sárvédő-szélesítések is sportos vonalat pedzegetnek, de hátulról már csak az kis szárnyacskával néz ki jól. Sajnos oldalnézetből az autó nem az igazi, a 17, illetve 18 collos felnik nagy méretük ellenére sem keltenek tökéletes benyomást, amiben az is benne lehet, hogy hatalmasak a kerékjárati ívek. Az izomautós forma azonban nem jelenti azt, hogy ebben is dübörgő V8-asok dolgoznak, itt már az európai igényekhez igazodtak. Se egy sportmodell, se egy karakteres amerikai erőforrás, legalábbis egyelőre, hiszen előzetesen már volt szó egy SRT modellről, amiben ki tudja, mi lesz.

Forrás: [origo]Az Avenger motorválasztéka jelenleg amerikai szemmel elég vérszegény, egy európai vevő azonban megtalálhatja a számítását. Az összkép mégis kicsit zavaros, hiszen a kinti kínálat nem egészen egyezik az európaival, így a benzines kínálat első látásra kissé értelmetlennek tűnhet. Az alap benzines ugyanis egy kétliteres szívó, amely 156 lóerős leadására képes, ennek a maximális forgatónyomatéka 190 Nm. Ehhez egy ötsebességes kézi kapcsolású váltót párosítottak, tehát egy kellemes átlagautó a kategóriában. Közvetlenül ez után jön a 2.4 literes erőforrás, amely már ugyan 170 lőerős, de ehhez csak négysebességes automataváltó jár, ami a mai igényekhez nem igazán passzol. Ezt tudhatta a Dodge is, hiszen jelenleg a kínálat csúcsát a 2.7-es, 188 lovas V6-os jelenti, amihez már hatsebességes automata jár, de akkor minek a 2.4-es? A válasz ott keresendő, hogy sok európai országban a teljesítmény alapján adóznak az emberek, ott pedig egy ilyen konstrukció lehet kifizetődő. Az is érdekes, hogy az amerikai piacon az Avenger egy 3.5 literes 235 lóerős motorral is kapható, de ezt egyelőre nem hozzák Európába, mint ahogy a tengerentúlon létező összkerékhajtásnak sincs nyoma az itteni árlistában.

Az európai vevőknek azonban ennél sokkal fontosabb, hogy amerikai létére ez az autó is kapható turbódízel változatban. Természetesen a Caliberből már ismerős Volkswagen eredetű kétliteres, 140 lóerős aggregát dolgozik benne, ami hatsebességes kézi vagy szintén hatos automataváltó segítségével hajtja meg az első kerekeket. Az importőr tervei szerint ez lesz a legkeresettebb modell, ami a konkurens márkák dízeleladásait nézve abszolút reális. A VW-dízelen kívül még a 2000-es benzinesre lehet igény, a többi modell behozatalát nem tervezik hazánkba, de egyedi igényeket azért ki szoktak elégíteni.

Forrás: [origo]