A tehergépjárművek, a buszok és a kamionok (D2-D3-D4-es kategória) vezetői április 18-tól kezdeményezhetnek úthasználati jogosultság vásárlást az interneten keresztül - derül ki az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. tájékoztatójából.

Az ÁAK közleménye szerint az 1 napos, a heti és a havi matricák bankkártyás fizetés ellenében akár elővételben is megrendelhetők. A személyautók számára érvényes D1-es típusú négy napos sztrádamatrica jogosultságot már 2006. december 4. óta lehet vásárolni interneten. A rendszer az alapáron felül 100 forintos tranzakciós díjat számít fel, csakúgy, mint a személyautókra érvényes 4-napos változat esetében. A fizetés bankkártyával történik, a számla pedig postai úton jut el a megrendelőhöz.

Az ÁAK tájékoztatása szerint a virtuális matrica-értékesítő rendszerek sikerét mutatja, hogy 2007 első három hónapjában értékesített 1,8 millió matrica 7,7 százaléka zajlott elektronikus csatornákon keresztül. Az ÁAK az alternatív értékesítési rendszer bővítése érdekében további alvállalkozókkal tárgyal.

Tavaly 29 milliárd forint volt az ÁAK matrica bevétele, amit rögtön az Útpénztárba fizetett be a társaság. Az idén a múlt évinél 6 milliárd forinttal többet, 35 milliárdot várnak matrica bevételből, ami szintén nem marad a cégnél, hanem az Útpénztár bevételét képezi. A mintegy 20 százalékos emelkedés oka a sztrádahálózat hosszának növekedése, a teherautók számára a főutak - áprilistól megtörtént - bevonása a matricás rendszerbe és a motorizáció természetes fejlődése.