Japán csodamasina - Lexus LS 460-teszt

2007.04.23. 13:05

Az előző LS már-már annyira tökéletes lett ilyen szempontból, hogy az egyik jellemző kritika az volt az autóra, hogy túl steril. Semmi motorhang, nulla vezetési élmény. Persze ott egy az egyben az volt a cél, hogy egy fejedelmien kényelmes és nagyon csendes autót hozzanak létre, de ezek szerint nem csak erre van igény. Kiderült, hogy egy ilyen limuzin tulaja is szeretne néha gyönyörködni a V8-as hangjában, vagy éppen élvezné a vezetést. Ebből a szempontból is továbblépett az LS, hiszen ugyan még mindig átkozottul csöndes, de azért pörgetve a moci egy visszafogott, de gyönyörű szólóba kezd. A futómű is egy műremek, hiszen egyrészt hihetetlen mértékben vasalja az úthibákat, de ha kell, a karosszéria méreteihez képest sportos kanyarvételekre is képes.

A csillapítás keménysége állítható, a normál állás mellett lehet egy hajókázós Comfort és a kicsit rázós Sport állás között választani. Mivel két tonna az autó, sportos állásban se várjunk tőle csodákat, de azért az elismerésre méltó, ahogy nagy sebességgel fekszi a kanyarokat. Ebből a tempóból egyébként szinte semmit nem érezni az utastérben, az autó annyira csendes, hogy a végsebesség elérését is csak onnan vehetjük észre, hogy újra előre tudunk hajolni az ülésben. Az LS menet közben tehát nem csak a szédületes ülések és a minden igényt kielégítő kiszolgálás miatt kényelmes, hanem a futómű és a zajszigetelés is kifogástalan. 

Forrás: [origo]

A vezetési élmény is jobb lett, bár kár lenne azt remélni, hogy akár egy sima sportkocsiéval is felér. Egyesek számára pont az az élmény, hogy ezt a kocsit könnyedén el lehet irányítani anélkül, hogy éreznénk benne bármit, de azért már több érzés van benne, mint a régi LS-ben. A változó áttételű kormányzás nagyon tetszett, a kormány precíz, de a rásegítés talán néha egy kicsit sok. Viszont nagyon jó, hogy ez a hatalmas batár 11 méteren megfordul, az meg csak hab a tortán, hogy ha kell, magától be is parkol. Az LS vezetés szempontjából leggyengébb pontja a fék, ez ugyanis nagy sebességről nem volt elég hatékony, ráadásul két nagy fékezés után már erősen morgott. Összességében az elmondható, hogy bár az új LS-t tényleg elég jó vezetni, de azért ebben is hátul igazán jó ülni. 

Ez már egy klasszikus limuzin, amiben bizony a hátsó utasok kényelme a lényeg. Van itt külön légkondicionálás, de a hifi innen is vezérelhető. Itt is elektromosan mozgathatók az ülések, sőt egyszerre hűthetők és a fűthetők is. Van egy külön távirányító, hogy a feláras házimozit is lehessen élvezni, sőt a tökéletes képi hatás érdekébenis elektromosan el lehet rolózni a hátsó ajtókat és a hátsó szélvédőt. A fej- és lábtér egy sima LS-nél is pazar, de ha valaki még ennél is többre vágyik, annak ott a hosszított verzió. Igazából kevés dologba lehet belekötni, de igazán korszakalkotó újdonság sincs.

Forrás: [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK