Mobiltelefonon is lehet vásárolni szerdától egynapos, négynapos, heti és havi autópálya-matricát - jelentették be az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. sajtótájékoztatóján.

A mobiltelefon segítségével elérhető, bankkártyás fizetésen alapuló iziSHOP szolgáltatást a Hedz Kft. fejlesztette ki.

Az eddigi mobiltelefonos matricavásárlásokhoz képest a különbség az, hogy az iziShOP-nál nem kell úgynevezett kényelmi díjat fizetni, és független a mobilszolgáltatótól. A vásárlót terhelő hálózati tranzakciós költség még egy alapdíjas sms áránál is kevesebb lehet, a mobilelőfizetési feltételtől függően pedig akár ingyenes is.

Az ÁAK Zrt. virtuálismatrica-értékesítő rendszere 2006 tavaszán indult. A járművezetők az indulásnál sms-ben, majd az év végén már interneten és telefonon is vásárolhattak 4 napos autópálya matricát. A most induló iziSHOP rendszer a negyedik virtuális lehetőség, és éves matrica kivételével az összes beszerezhető általa.

Nagy Attila, az ÁAK Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az alternatív értékesítési rendszer bővítése érdekében újabb alvállalkozókkal tárgyalnak. Bíznak abban, hogy a kényelmes vásárlási lehetőséget tovább bővíthetik.

Winkler-Virág András, az ÁAK kommunikációs vezetője elmondta, hogy 2007. első három hónapjában 1,8 millió matricát értékesítettek, ennek 7,7 százalékát elektronikus csatornákon