Nagyváradon és Szatmárnémetiben már működik, Brassóban rövidesen irodát nyit az Il Ferro, amely havi kétszáz euró bevételt ígér azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak, akik autójukat felajánlják reklámcélokra - adja hírül pénteki számában az erdélyi Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság szerint a nagyváradi cég tulajdonosai azt állítják, hogy a romániai és a magyarországi Il Ferro - amely nemrégiben jelentette be, hogy ideiglenesen nem tud fizetni a szerződött partnereinek - nem ugyanaz. A társaság vezetői szerint a két cég között nincs gazdasági kapcsolat, és a menedzsment összetétele eltérő.

A partiumi vállalkozás csak az Il Ferro név használati jogát vásárolta meg, akkor ugyanis azt hitték, a megteremtett hírnév Romániában is meghozza gyümölcsét. "Mint utólag kiderült, a névvásárlás nagy hiba volt" - nyilatkozta lapnak Sasvári Gábor, a Romániában működő cég egyik magyarországi tulajdonosa.

Sasvári szerint kezdeményezték már a Romániában bejegyzett vállalkozás nevének megváltoztatását is, hiszen nem akarják, hogy magyarországi társuk kudarca az ő tevékenységükre is kihatással legyen. Szerződéskötés esetén  - írja a Krónika - a Nagyváradon bejegyzett cég havi 200 euró jövedelmet ígér a gépjármű-tulajdonosoknak. Ezért  régi vagy új autót kell vásárolniuk, és reklámszerződést kell kötniük a céggel, amelynek értelmében havi 1000 kilométert kell megtenniük a felmatricázott autóval. A lap szerint beugróként kétéves futamidőre kötött szerződés esetében 730, ötéves lejáratra 1330 eurót kell befizetni az Il Ferronak. A szerződésben azt is rögzítik, hogy azt bármelyik fél kérésére felbonthatják. Az Il Ferrohoz hasonló cég Kolozsváron is működik 2006 novembere óta. Már négyszáz ügyfelük van, akiknek havonta kifizetik a megszabott 150 eurós összeget - írja a Krónika.