Komolyan veszi a januárban bemutatott Chevrolet Volt tanulmányautó jövőjét a GM. Az amerikaiak még idén 500 millió dollárt költenek a hibridautó fejlesztésére, aminek eredményeképpen a Volt akár már 2010-ben is a kereskedésekbe kerülhet.

Larry Burns, a General Motors kutatás és fejlesztés osztályának vezetője az Automotive Newsnak adott interjújában elmondta, hogy hosszas tanácskozásokat követően a vezetés a Volt elkészítése mellett döntött, és ennek érdekében már meg is tették az első lépéseket. Jelenleg úgy tűnik, hogy a GM Delta padlólemezére épül majd a kocsi, csakúgy, mint a következő Opel Astra. A Volt egy kis benzinmotoros, illetve egy üzemanyagcellás változatban lesz elérhető, de mindkét változatnál az elektromotor adja a hajtást, a belső égésű motor vagy a cella csak az akkumulátorok töltésére szolgál. A különböző fejlesztések, tesztelések Bob Lutz GM-alelnök szerint 2007-ben körülbelül 500 millió dollárjába kerülnek majd az amerikai autógyártónak.

Ha kész lesznek az autó végleges terveivel, ami valószínűleg konzervatívabb lesz az idei Detroiti Autószalonon debütáló modellnél, akkor legkorábban 36 hónap múlva, vagyis 2010-ben kezdődhet meg a Volt szériagyártása. A modell jövőjét érintő legégetőbb kérdés még mindig az, hogy képes lesz-e a GM megfelelően alacsony áron beszerezni az autóba szükséges lítium akkumulátorokat. Ha azok túl drágák lennének, az egész típus finanszírozhatatlanná válhat.

A Volttól nem alaptalanul remélhet nagy sikereket a GM. A Toyota Priusszal ellentétben az amerikai autó képes arra, hogy hagyományos üzemanyag nélkül, pusztán árammal működjön, és telepeit akár a garázsban is fel lehet tölteni az otthoni hálózatról. Igaz, ez jelenleg még csak kb. 64 kilométeres hatótávolságot jelent feltöltésenként, de a legtöbb, hétköznaponként munkába járó embernek ez is elég lenne. A GM kiemelten fontosnak tartja, hogy a környezetbarát autó a világ szinte összes piacán megjelenjen, ez jelentheti egy esetleges európai dízel-elektromos változat érkezését is, de Dél-Amerikában az etanolos-elektromos hibrid sem lenne elképzelhetetlen.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]