Bár az Opel városi miniautója csak a szeptemberi frankfurti autószalonon ünnepli világpremierjét, a németek már most közétettek három képet és néhány fontos információt a Suzuki Splash testvérmodelljéről.

Az új Opel Agila és a Suzuki Splash a tavalyi párizsi autószalon leleplezett Suzuki tanulmány szériaváltozatainak tekinthető, bár a képeken szereplő rüsselsheimi mini csak sziluettjében emlékeztet a koncepcióautóra. A legkisebb Opel hosszúsága 3740 mm lesz, ami 240 mm-el múlja felül az előd, és 202 mm-el a legnagyobb vetélytársnak tekinthető, Fiat Panda hasonló méretadatát. Már ebből is valószínűsíthető, hogy tágas lesz az utastér, de a csomagtartó sem lesz kicsi, ugyanis lehajtott hátsó ülésekkel 1100 liternyi tér várja majd a bőröndöket. A műszerfal magasra tett váltója a Pandára, különálló fordulatszámmérője pedig a Citroën C1-Peugeot 107-Toyota Aygo trióra emlékeztet, de a jó megfigyelők számos Suzuki Swift alkatrészt is észrevehetnek.

Az Agila kezdetben kétféle benzin, és egyféle dízelmotorral lesz megvásárolható. Alapmotorként az egyliteres, 65 lóerős háromhengerest kínálják majd, aki kicsit többre vágyik, választhatja még az 1,2 literes, 86 lóerős négyhengerest, akár hagyományos automatikus váltóval is. Dízelrajongóknak a Fiat eredetű, 1,3 literes, 75 lóerős, közös nyomócsöves motort ajánlja az Opel. Fejlődött az Agila passzív biztonsága, mert négy légzsák széria lesz, de felárért menetstabilizáló elektronikát és függönylégzsákokat is lehet majd vásárolni. A szeptemberi világpremier után még fél évet kell várni az autóra, ugyanis az első példányok, a gyár tájékoztatása szerint csak 2008 tavaszán érkeznek meg a szalonokba.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]