A hazai újautó-eladási toplistán az előző Skoda Fabia éveken át stabilan dobogós helyen tartotta magát, még életpályája végén is. Az új generációnál a műszaki előrelépés nem jelentős, de a divatosabb karosszéria, a tágasabb utastér, és a jobb felszereltség miatt továbbra is eséllyel indulhat a túltelített kisautó szegmensben a vásárlók kegyeiért.

Nehéz dolga lehetett a Skoda formatervezőinek, amikor a vezetés az új Fabia teveinek elkészítésével bízta meg őket. Az egyszerű, de barátságos formavilágú előd vonalaiba nehéz lett volna belekötni, a sok egyenesből és pár ívből összeálló forma mindenki számára könnyen befogadható volt, nem is csoda, hogy másfél millió kelt el a különböző karosszéria-változatokból Európa-szerte.

Nos, az új nemzedékből legalább ennyit szeretnének eladni, ezért túlzottan merész, rafinált vonalakról most is lemondtak a mlada boleslavi autógyár tervező-asztalainál. Az egyetlen komolyabb újítás talán csak az új márkaarc bevezetése, de már ezt is láthattuk tavaly a Roomsteren, a közeljövőben pedig a nagyobb Skodák is átveszik majd.

Forrás: [origo]

A Roomster és a Fabia egyébként az első ajtóig teljesen megegyeznek, innentől kezdődően azonban már egy karosszériaelem sem egyforma. Mivel az új Fabia-generáció az előd padlólemezére épül, méretekben nincs nagy eltérés közöttük: a gyalogosbarát első lökhárító miatt a hosszúság 22 mm-el, 3992 mm-re nőtt, a szélesség és a tengelytáv változatlan, de mivel muszáj volt néhány plusz köbcentit nyerni az utastérben, a tetővonalat 47 mm-el magasabban húzták meg a cseh mérnökök. Nem változtak tehát túl előnyösen az arányok, de ezt ügyesen palástolja a Fabia néhány olyan trükkel, mint a swiftesen feketére fújt A-oszlop, a magasabban húzódó motorháztető, vagy a karosszéria teljes egészén körbefutó törésvonal, amely a hűtőrács felső, krómozott szegélyéből indul el. Talán hátulról mutatja legelőnyösebb oldalát az új Fabia, erről az autót körülvevő bámészkodók is általában egyetértettek. Vicces, hogy 2007-ben egy kisautón még a választható legnagyobb, 16 col átmérőjű könnyűfém kerékrácsa sem tűnik túlzottan nagynak, sőt, ezután nekem a 14-esek és a 15-ösök tűnnek majd vészesen kicsinek.

Forrás: [origo]