Grönholm nyerte az Akropolisz-ralit

2007.06.04. 11:23

Hirvonenék sebességváltó-problémát észleltek az első estén, így a reggeli szervizben a csapat rögtön izgalmas perceknek nézett elébe. A csere normál esetben 25 percet vesz igénybe, ám most minderre csak 10 percük volt, így Hirvonenék nem lehettek biztosak benne, hogy elég lesz az idő. A csapat sikeresen megoldotta a problémát, Hirvonen a harmadik helyen tért vissza a következő szervizbe, de délután már az ötödik helyig csúszott vissza.

Szombaton az első hat versenyző 11,1 másodpercen belüli időkkel kezdte a napot. Az első szakaszon Grönholm kezdett a legjobban, de miután Loeb a következőn megelőzte őt, összetettben fel tudott ugrani a második helyre. Ám ez nem tartott sokáig, Petter Solberg ismét visszaszerezte tőle, és egészen az utolsó előtti szakaszig meg is tudta őrizni. Az utolsó három szakasz megnyerése elég volt a franciának arra, hogy a harmadik napot már a második helyről kezdje, 24 másodperces előnnyel. Loebnek korábban egy dupla első defekttel is meg kellett küzdenie, de az ebédidőben megváltoztatott beállítások lehetővé tették számára a helycserét.

Forrás: [origo]

A leghosszabb, agii theodori pálya csaknem mindenkit megviselt. A privát Forddal versenyző Jari-Matti Latvala a szakaszon megállt, hogy kereket cseréljen, mialatt a harmadik helyen álló Atkinson 90 másodperc lemaradást sepert be egy jobb első defekt miatt. Stohl és Companc is hasonlóképp járt. Loebnek fél perces hátrányt kellett még utólag lefaragnia a sérült gumiknak köszönhetően, míg Petter Solberg 20 másodpercet veszített az eltört lökhárító miatt, Dani Sordonak viszont ki kellett állnia. A Skodával versenyző, tavaly Magyarországon is bemutatkozó, cseh Jan Kopecky szép kis csatát vívott a Citroën Xsara WRC-t kormányzó Manfred Stohl-al, másnapra igazából csak ők voltak "lőtávolon" belül egymáshoz képest.

Forrás: [origo]

Az esti szervizben már nem voltak annyira vidámak a srácok, mint előző nap...
Bár Loeb örült, hogy a nap második felében fel tudott zárkózni, de már szerinte sem volt esély megelőzni Grönholmot és elmondta, hogy csak arra figyel, hogy Solberget maga mögött tartsa.
A vezető helyen álló finn abban látta első helyének titkát, hogy nem kapott defektet, és kijelentette, hogy vasárnap már csak biztonságosan célba szeretne érni. Hirvonen a defektje után jónak tartja a negyedik helyet.


Az utolsó, legrövidebb napra még 78 km gyorsasági maradt. Várható volt, hogy nagy változások nem történnek a lényeges időkülönbségek miatt. Bár Hirvonenék rákapcsoltak, sehogyan sem tudtak volna felférni a dobogóra, csak ha Pettert ismét utoléri a balszerencse.
A szombati hiba, mely során leestek az útról, túl nagy lemaradást okozott a finn páros számára, amelyhez később még egy defekt is párosult. A negyedik hellyel legalább a csapatversenyhez szereztek értékes pontokat.

Forrás: [origo]


Marcus Grönholm azonban meg tudta tartani első helyét a verseny végéig. Ezzel a Ford a hatvanadik győzelmét szerezte meg, a finn pedig ezek után már 28 első hellyel büszkélkedhet.

Grönholm joggal örült, hisz a kéthónapos pihenő után számára hazai verseny, a finn rali következik, amit általában nyerni szokott. Loeb a verseny végén kicsit panaszkodott a hátsó differenciálmű beállításaira és az első nap a motoron is dolgozott a szerviz. Persze a második helyhez "kellett" az is, hogy megforogjon és a dupla első defekt sem azon körülmények közé tartozik, amik megkönnyítik egy versenyző életét. Viszont szerinte így izgalmas a bajnokság és várja az aszfaltos futamokat.

Petter Solberg már olyan rég állt a dobogón, hogy Marcus Grönholm segített kibontani a szőke norvégnak a pezsgőt. Ennek ellenére Mr.Hollywood természetesen nagyon örült, és magasztalta az egész Subaru-csapat munkáját. Mivel a versenyen ott volt a japán autógyár teljes vezérkara, Solberg most sem hazudtolta meg magát, tudja, hogy mikor kell jól teljesíteni.
 
Ezzel az eredménnyel természetesen a Ford továbbra is magáénak mondhatja a gyártók versenyében ez idáig megszerzett első helyét. A szünet után azonban még négy aszfaltos rali következik, amelyeken inkább Loeb az esélyes, így a bajnokság még korántsem dőlt el.

Forrás: [origo]

Az N-csoportos autók között az az Arai nyert Subaruval, aki egészen szombat estig nagyot csatázott a mitsubishis Juho Hanninennel. Hanninen nem fejezte a versenyt, nem úgy, mint az osztrák Aigner, aki majd három perccel ért be később a Mitsubishi Lancer Evo 9-cel, mint a japán. Harmadik Mirco Baldacci lett Subaru Imprezával.

A rali világbajnokság augusztus elején, Finnországban folytatódik.

 

Dudás Endre


Végeredmény:

1.  M Grönholm/T Rautiainen     FIN             Ford Focus RS   3óra 49perc 22.6msp
2.  S Loeb/D Elena                      F               Citroen C4              3óra 50perc 01.2msp
3.  P Solberg/P Mills                   N               Subaru Impreza  3óra 50perc 56.7msp
4.  M Hirvonen/J Lehtinen          FIN             Ford Focus RS   3óra 52perc 03.9msp
5.  H Solberg/C Menkerud          N               Ford Focus RS   3óra 54perc 15.3msp
6.  C Atkinson/ S Prévot           AUS            Subaru Impreza  3óra 55perc 54.3msp      
7.  J Kopecky/F Schovanek        CZ             Skoda Fabia             3óra 57perc 38.4msp
8.  M Stohl/I Percor                     A              Citroen Xsara           3óra 58perc 18.8msp
9.  G Wilks/P Pugh                     GB             Ford Focus RS   3óra 59perc 15.8msp
10 M Wilson/M Orr                    GB            Ford Focus RS   4óra 00perc 02.2msp

A bajnokság állása:

1.  M Grönholm             65 pont               
2.  S Loeb                     56 p                       
3.  M Hirvonen              49 p               
4.  D Sordo                   28 p                       
5.  P Solberg                 26 p                       
6.  H Solberg                 24 p                       

Gyártók:

1. BP-Ford                                  114 pont 
2. Citroen Total                             86 p
3. Subaru                                      43 p 
4. Stobart VK M-Sport Ford        41 p 
5. OMV Kronos Citroen               27 p 
6. Munchi's Ford                             1 p

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK