Vége lehet a nátrium- és higanylámpák korának, ugyanis rövidesen takarékos, hosszú élettartamú LED lámpák vehetik át a helyüket az utakon.

A Manchesteri Egyetem tudósai jelenleg is olyan lámpák kifejlesztésén dolgoznak, melyek LED diódákat használnának. Ez egyrészt megbízhatóbbá tenné őket, aminek köszönhetően biztonságosabbá válhatnának a közutak, és talán még az autólopásokat is sikerülhetne csökkenteni, másrészt a hagyományos fényforrásoknál négyszer hosszabb életű és feleakkora fogyasztású LED-ek bevezetésével kevesebbet kellene az adófizetők pénzéből költeni a közlekedési lámpákra.

Jelenleg a legnagyobb problémát a fénykibocsátó diódák túlmelegedése okozza, ami nem csak azért gond, mert elolvaszthatja a műanyag foglalatokat, de gondot okozhat a lámpákon fészket rakó madarak számára is. Az angolokon kívül a Philips foglalkozik régóta a LED lámpák adta lehetőségekkel. Egy Törökországban, a Boszporusznál található hidat már most a holland elektronikai óriás diódasora világít meg. Sőt, a hollandok egy olyan technológia kifejlesztésén is dolgoznak, mely különböző szenzorok segítségével napnyugtakor vagy a közeledő járművek által kibocsátott rezgések érzékelésével automatikusan beindítaná a világítást.