Akár a Volkswagen terveinek keresztülhúzására is kész a Porsche annak érdekében, hogy az új Cayenne-generációt a tervezett időpontban, 2010 elején piacra dobhassa.

A három luxus SUV,  a Porsche Cayenne, a Volkswagen Touareg és az Audi Q7 első generációi is közös fejlesztéssel készültek, és az új modellek is hasonló technológiákat használnak majd. Az új Touareg legkorábban 2010 végén mutatkozhat be, ami viszont késleltetheti az új Cayenne megjelenését is, a zuffenhauseni sportautógyártó már 2010 elején piacra szeretné dobni az új Cayenne-t. A csúszás elkerülése érdekében Wendelin Wiedeking Porsche-főnök kész rákényszeríteni a Volkswagent fejlesztései felgyorsítására, figyelmen kívül hagyva a Volkswagen érdekeit. Az új Audi Q7 megjelenése valószínűleg érintetlenül marad, hiszen a tervezett 2013-as leleplezés túl messze van ahhoz, hogy a Porsche átrendezhesse az ingolstadtiak terveit.

Az új Cayenne-generáció sürgetésének oka, hogy Wiedeking tart a nagy fogyasztású szabadidő-autók iránti kereslet megcsappanásától, és a növekvő olajáraktól. Míg a jelenlegi, csak szomjas benzinmotorokkal kapható generáció, aligha lesz versenyképes 2011-re, addig a sokkal jobb fogyasztási mutatókkal rendelkező, és hibrid változatban is elérhető, új Cayenne nagyobb eséllyel indulhat majd hódító körútra a következő évtizedben.

A Porsche jelenleg a Volkswagen-csoport legnagyobb részvényese, az autógyártó óriás részvényeinek majd egyharmadát, egészen pontosan 31%-át birtokolja. Éppen ezért valószínű, hogy Wiedeking képes lesz nyomást gyakorolni a Volkswagenre, hogy az gyorsítson a két cég közös projektjén.