Európa ócskavas-telepe lehet Csehország

2007.06.21. 13:48

Az idei év első öt hónapjában megkétszereződött a használt autók importja Csehországban, számuk meghaladta a 90 ezret, miközben ugyanebben az időszakban mindössze 55 ezer új, és 23 ezer alig használt autót adtak el az országban - tette közzé a járműimportőrök szövetsége. Az idén a használt autó import elérheti a 200 ezret.

A gyártók szerint a használt autók ellenőrizetlen importja akadályozza legfőképpen az új autók piacának bővülését. Az importált autók nagyjából fele 5-10 éves, negyede eléri a 15 évet. Tavaly július óta, amikor brüsszeli nyomásra Csehországban eltörölték a korlátozást - ami nyolc évben határozta meg a felső korhatárt az importált használt autók esetében - 200 ezer használt gépkocsit vittek be Csehországba, ezeknek fele 8 évnél idősebb volt.

Az autótulajdonosok érdekvédelmi szervezete szerint "Csehország szervilis magatartása az Európai Bizottsággal szemben azt eredményezte, hogy országunk néhány év leforgása alatt Európa ócskavas telepe lett. A mi kárunkra szabadulnak meg a gazdag országok attól a hulladéktól, amit egyébként jelentős költséggel kellene a környezetet kímélő módon elhelyezniük".

KAPCSOLÓDÓ CIKK