Közel 70 év vezetés jogosítványmentesen

2007.06.21. 14:04

Nagyon meglepte a rendőröket egy 84 éves bácsi Hollandiában: rutinszerűen állították meg autóját, és kiderült, hogy a kocsi még sohasem volt műszaki vizsgán, a bácsi meg autóvezetésin, jóllehet 67 éve vezet - ami új világcsúcs -, baleset- és problémamentesen.

A 84 éves autóst 1940-óta egyszer sem csípték el gyorshajtáson, egyszer sem koccant senkivel, soha nem parkolt tilosban. Vizsgáztatással sohasem terhelt autójának nem csak érvényes forgalmija nem volt, hanem - értelemszerűen - biztosítása sem. (Arra, hogy rendszáma miként lehetett, nem tért ki a Reuters brit hírügynökség.) A rendőrök nem tudták elvenni a bácsi jogosítványát, viszont megígértették vele, hogy kivonja autóját a forgalomból - magával együtt.

A jogosítványmentes autóvezetés eddigi idővilágcsúcsát egy dán férfi tartotta 55 esztendővel. Az illetőt 2003 nyarán csípték el, 74 éves korában, rutinellenőrzésen. Kiderült, hogy kamiont is vezetett, és többször járt külföldön, mégsem bukott le korábban. A kategória bronzérmese szintén holland, 47 évvel, míg a negyedik helyen Németország eddigi rekordere áll, ő 45 évet produkált, viszont feltehetően világelső a jogosítvány nélkül autóvezetést oktatók kategóriában. 43 éven át tanított, mígnem 2004-ben koccanásos baleset miatt derült ki a papírhiány. Ő legalább megpróbálta letenni az autóvezetői vizsgát 1963-ban, de megbukott, újabb vizsgához viszont nem volt bátorsága - csak az oktatáshoz.

Portugália "bajnoka" 35 évnyi vezetéssel sosem karambolozott, ő is rutinellenőrzésen bukott le, autóvezetői pályafutásának starthelyén, szülővárosában. "Extrája": sofőrként is dolgozott éveken át Svájcban. A nők mezőnyében Izraelé a világelsőség: 84 éves korában elcsípett néni tartja a csúcsot 30 esztendei jogosítványmentes vezetéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK