Rejtőzködő szamuráj - Mazda 3 MPS

2007.06.25. 12:40

A Mazda 3 MPS egyike azon sportkocsiknak, amelyről kívülről kevés ember gondolja, hogy mire képes. Sőt, igazából bent ülve sem derül fény semmire. Amikor megindul, akkor azonban ember legyen a talpán, aki megzabolázza.

A Mazda évekkel ezelőtt még kétféle sportkocsira lehetett büszke. Az egyik az MX-5, amely a világ legnagyobb darabszámban eladott roadstere, a másik pedig az RX nemzedék, amely meg a Wankel-motor miatt vált népszerűvé. Aztán jött a Zoom-Zoom irányzat, egyre sportosabb modellekkel, így hamarjában szükségessé vált a többi modellből is kihozni valami ütős verzót. Ez lett az MPS (Mazda Performance Series) modellcsalád, amely ugyan elég kicsi, hiszen egyelőre két tagból áll, de azért már jelent valamit. Először a méltán sikeres 6-osból jött ki az MPS, majd nem is olyan sokára jött a kisebb 3-asból is a nagy teljesítményű változat. A Mazda nem is variálta agyon a dolgot, hiszen ugyanazt a motort teszik bele mindkettőbe, csak éppen a hajtás más.

Ami azt illeti, a Mazda formatervezői nem túl sok energiát mozgattak meg azért, hogy ez a sportváltozat azért valahogy ki is tűnjön. Egy egyszerű, mezei városlakónak biztosan nem tűnik fel az a pár különbség, ami a sima változathoz képest más, többen csak a nagyobb, 18 colos kereket vélték felfedezni. Ezen kívül még a kicsit más orr, a lökhárítók, púposabb a motorháztető, valamint feltűnő még a kicsit sportosabb farrész, na meg természetesen az öblösebb kipufogó és a MPS felirat. Kívülről nagyjából ennyi, ami nem éppen pozitívum, jobban is megerőltethették volna magukat a formatervezők Hirosimában.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK