Tápos - Honda Civic Type-S 1.8 teszt

2007.07.29. 8:51

Forrás: [origo]

Akár egy repülőnek is lehetne a műszerfala

A beltérben ismét figyelemfelkeltő kialakítással találkozunk, a tervezők a futurisztikus szó jelentését próbálták megvalósítani. A szimmetriát száműzték, szinte csak a kormány és a váltógomb "átlagos". Az alapvetően sötétszürke és fekete színeket fémes betétekkel variálták, és mindenhonnan a magasabb anyagminőség-érzet köszön vissza, még a műanyagoktól függetlenül is. A kettős kijelzőjű műszerfal a gyújtás ráadásakor liláskék fénnyel dereng fel, amihez jól passzol a mutatók és a beosztás fehére. A fölső traktusban középen kapott helyet a digitális sebességmérő, jobbra tőle az időmérő (ez állandó), a rádió és a klíma adatai jelennek meg.

Forrás: [origo]

Érdekes módon belső méreteivel rácáfol a külső megjelenésére, itt a funkcionalitás is nagy szerepet kapott. Elöl és hátul nagy hely fogad, a hátsó utas 180 cm-es testmagasságig ki is húzhatja magát, lábterét a majdnem sík padló növeli. Azért vannak bosszantó megoldások is, például a műszerfal sarka ívesen a térbe hatol, sokat csuklik a tervező, mire az ember odafigyel és nem üti be a térdét. A másik kényelmetlenség az egyébként jó elülső ülések fejtámlája, amely állíthatatlanul előredől. Így arra kényszeríti az utast, hogy biccentsen, vagy döntse hátra a támlát, ami vezetésnél hátrány. A vezetői pozíció egyébként a kormány és az ülés állításával jól belőhető. A kilátás nem könnyű hátra, ki kell tapasztalni a határokat. Vezetéskor kellemetlen, hogy a két részre osztott hátsó szélvédő közepén húzódik a szárny, nagyban kitakarva a mögöttünk jövő forgalmat, ráadásul a komplikált üvegfelület nem rendelkezik ablaktörlővel, koszos időben hagyatkozzunk a megérzéseinkre. Az új Civicre amúgy is jellemző, hogy elég nehéz hátra a kilátás, tehát ez még tovább rontja a helyzetet.

Forrás: [origo]

A hátsó ajtó a kategóriában kiemelkedő 485 literes csomagteret is rejt. Az ülések osztottan, egy mozdulattal síkba dönthetők, még jobban növelve a rakteret. Gyakorlatilag az ötülésesben a tank is azért került az első ülés alá, hogy hátul jó nagy rakteret lehessen kialakítani, ezért furcsa, hoyg ezt ebből kihagyták, pedig maga az ülések alatti hely megvan. Kisebb pakolóhelyekben sincs hiány, méretesek az ajtózsebek és a kesztyűtartó, kis rekesz van a középkonzolban, nagyobb a könyöklő alatt., és ugye kihagyhatatlan a pohártartó is.

A belső kialakítás sajátosságai a kényelmes kezeléskor köszönnek vissza. A vezetőnek minden kézre áll. A jól szóló hifi, a pofonegyszerű tempomat és a fedélzeti információs rendszer a kormányról kapcsolható. A klíma ballal kényelmes közelségben van, de maga a rádió kezelőpanelje is magasan helyezkedik el. A műszerfal felső része a sebességmérővel odanézés nélkül figyelemmel kísérhető.