Kész a hibrid-Cayenne első prototípusa

Vágólapra másolva!
Az évtized végén jelenik meg az elektromos-benzines hibrid Cayenne, melynek első prototípusát már be is mutatta a Porsche. A korszerű hajtáslánccal három-négy literrel csökken a stuttgarti szabadidő-autó fogyasztása.
Vágólapra másolva!

A Cayenne hibrid egysége, az elektromotor és a tengelykapcsoló a motor és a váltó közt foglal majd helyet. Ezen kívül az autóban helyet kapó szervokormány, a fékek vákuum szivattyúja és a légkondicionáló is pusztán elektromos energiával üzemel majd, de még az automatikus váltó olajpumpáját is árammal működő rendszerre cserélték.

Az újságíróknak bemutatott prototípus a Volkswagen-csoport 3,6 literes V6-os benzines motorjával volt ellátva, de a végleges változat motorválasztékáról még keveset tudni. A németek csupán annyit árultak el, céljuk, hogy az autó átlagfogyasztása 9,8 liter 100 kilométeren, ami nagy előrelépés, mert a normál, benzinmotoros változat étvágya 12,9 liter. További fejlesztésekkel a stuttgartiak szerint akár 8,9 literre is le lehet majd szorítani a fogyasztást, talán már a szériagyártás megkezdéséig. A Porsche azt is bejelentette, hogy a Cayenne hibrid rendszerét a 2009-ben megjelenő négyajtós Panamerához is meg lehet majd rendelni.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Forrás: [origo]Forrás: [origo]