Csattanás a koszos úton

Vágólapra másolva!
Bár jogszabály írja elő, hogy az utakat tisztán kell tartani, mégis sok építkezés vagy földút közelében gyakran több száz méteren keresztül vastag por és sárréteg fedi a burkolatot. Annak jártunk utána, ki a felelős, ha egy baleset egyértelműen a beszennyezett, csúszós út miatt következik be. A témának az ad különös aktualitást, hogy fél Budapestet feltúrták az út- és metróépítés miatt; nem árt résen lenni jó néhány forgalmas útszakaszunkon.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Sártenger a Nagykörúton, a Blaha Lujza térnél. Csak fékezni ne kelljen...

Egér úr békésen hajt hazafelé a jól megszokott útvonalon. A rádióból kellemes muzsika árad, Egérné korábban jelezte telefonon, gyönyörű marhalábszárat kapott a hentesnél, így este a kedvenc pörköltjét főzi, szép az élet. Egér úr előtt hirtelen megáll a sor, Egér úr fékez, ám az autó ahelyett, hogy megállna, blokkoló kerekekkel beleszalad az előtte megálló kisteherautóba, a csontkeretes szemüveg nagyot szól a szélvédőn. Egér úr szédelegve, ámde sértetlenül száll ki az alaposan összetörött családi kedvencből, a bekötött biztonsági öv és a légzsák életmentőnek bizonyult.

Egér úr, miután helyreállt a pulzusa, elkezdi elemezni a helyzetet. Valami nem volt rendben. Az utat szinte észrevétlen, nyálkás porréteg fedi több száz méteren keresztül. Egér úr felnéz és látja, hogy egy közeli építkezésről éppen kikanyarodik egy betonkeverő, újabb réteget felhordva az útra. Ebben a pillanatban jelenik meg a teherautó sofőrje és elkezd kiabálni Egér úrral, sűrűn megemlítve a követési távolságot és Egér úr kedves rokonait. Egér úr érzi, a homlokán kidagadnak az erek. Most mi lesz?

Forrás: [origo]

A Lágymányosi híd közelében lévő lejtős útszakaszon a jobb oldali sáv már nem is használható a betonkeverőkről lecsöpögő, hamar megkötő anyag miatt

"Elég sűrűn előfordulnak ilyen és ehhez hasonló esetek, hiszen az is gyakori veszélyforrás, ha egy traktor vagy munkagép sarat hord az aszfaltra egy földútról kikanyarodva" - reagált fiktív történetünkre dr. Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke. "Szituációfüggő ugyan, de ilyenkor a koszos, beszennyezett út miatt balesetet okozó járművezető legtöbbször nem hibás, a felelősséget az út kezelőjének, illetve a szennyeződés okozójának kell vállalnia. Az útkezelőt - amely gyakran a helyi önkormányzat - abban az esetben terheli felelősség, ha felróható magatartást tanúsít, azaz nem ellenőrizteti rendszeresen a hozzá tartozó útszakaszokat, illetve megtűri azt az állapotot, ha mondjuk egy építkezésnél ismételten bekoszolják az úttestet és a szennyeződést nem takarítják el. Természetesen felelősség terheli azt is, aki az utat beszennyezi, ám, hogy ki milyen mértékben hibás, az az egyedi szituációkban dől el a bizonyítási eljárások során" - mondta a jogi szakértő, aki hozzátette, az ilyen esetekre felkészülve felelősségbiztosítást kötnek az útkezelők, tehát elvileg jó eséllyel lehet kártérítést követelni és kapni.

Forrás: [origo]

Nem nehéz kideríteni, hogy kerül sár az útra