Forrás: [origo]
Nem említhető egy napon a Nivákkal az új határőrségi Nissan. Csak bakhátas utakon ne kelljen üldöznie

Egy kolléga, a Határőr Magazin rovatvezetője, autótesztelő érkezett annak a 256 vadonatúj Nissan Pathfinder egyikével, amelyeket amelyet a schengeni alapból újított be a határőrség, felváltva a Lada Nivákat. A minőségi csere nyilvánvaló, ám egy kérdés rögtön felmerül: a nagy hasmagasság ellenére a jóval hosszabb tengelytávú Pathfinder hátrányba kerülhet azokon a terepeken, ahol a Niva még nem akadt fenn. Minden földi jóval ellátták az autót: állóhelyzeti térfűtéssel, külső 12 voltos csatlakozóval, a villogóba épített, oldalra világító lámpákkal, utastéri elválasztó ráccsal. Az ülések kárpitja strapabíró, vízhatlan. A jármű motorja az ismert 2,5 literes turbódízel.

Forrás: [origo]

A szolgálati autók után a civilek is megkapták az áldást

Ez a vizsgálódás már a nap másik fő eseménye, a szentmise és az autók megáldása után következett. A szántódpusztai domb tetején álló kis kápolnához egész délelőtt érkeztek az autósok. Tizenegyre száznál több autó töltötte meg a domboldalt, amelynek tetején a kis kápolna áll. A szentmise a domb tetején lévő tisztáson, a szabad ég alatt zajlott. Szívhez szóló szentbeszédében a püspök úr arra intette az autósokat, hogy az úti cél elérésének szándéka a többi közlekedő iránti figyelmet és gondosságot nem szoríthatja háttérbe. Szent Kristóf története erre a legjobb példa, aki az emberek szolgálata közben érte el élete célját. Az ima pedig az autósokért és az úton levőkért szólt ezen a vasárnapon. A mise lélekemelő hangulatát tetézte az autók megáldása. Hosszú sorban gurultunk járműveinkkel a domb aljáig, ahol a püspök úr áldása a szolgálatok autóira hullott először, utána következtek a civil négykerekűek. Nem ért még véget a nap, hiszen a rendezvényt betetőző program, az autóvadászati idény lezárása most következett.

Forrás: [origo]A 2000 nyarán életre hívott Zsaru-Car civil kezdeményezés, Sánta László ötlete és munkája nyomán indult meg. Ő az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Egyetlen autóval kezdte akkoriban az ellopott kocsik felkutatását. Idővel egyre több támogatót sikerült megnyernie, a rendőrség és a határőrség is segíti munkáját, ez persze kölcsönös. Szerencsére ma már nem csak Sánta Laci autója az egyetlen vadász az országban, az évek alatt 16-ra duzzadt az egységek száma. Klónjai, a "vadászkák", ahogy Vadász-1 hívja őket, nagyon hatékonyak, az idei eredmény is egészen elképesztő. 198 lopás, 174 egyéb bűncselekmény miatt körözött autót találtak, 18-nál az egyedi azonosító hibádzott, 162 darabot találtak, amelyet lízingből már visszavontak, 531-et pedig a forgalomból vontak ki, személykörözés kapcsán 117 autót kaptak el.


A listából látszik, hogy nemcsak lopott autókat találnak, hanem egyéb okokból körözött autókat és körözött gazdáikat is. A díjkiosztón a három, abszolút értelemben legeredményesebb egységet díjazták kupákkal, illetve különdíjakat adtak át a civil, aktív vagy leszerelt rendőr, határőr autóvadászoknak. Az év legeredményesebb autóvadásza díjat például a Zsaru-Car 8-as egység, Szabó András kapta, aki idén 65 megtalált lopott autóval büszkélkedhet. A lopás után leggyorsabban megtalált járműért a Zsaru-Car 9-nek, Mogyoróssy Jánosnak járt a különdíj, egy 20 perc után elkapott Volkswagenért. Természetesen minden megtalált és visszaszolgáltatott autó ugyanakkora sikert jelent, és a legnagyobb fizetség a boldog tulajdonos öröme, amit visszakapott járműve láttán érez - mondja Sánta László, aki azzal búcsúzik, hogy soha ne legyen szükségünk a szolgálataikra. Ha mégis megtörténik a baj, bejelentést tehetünk a Zsaru-Car 1/421-0421-es számán, vagy a BRFK Gepárd-csoportjának 80/201-334-es számán.

Forrás: [origo]

Évente több száz autót találnak meg az autóvadászok

Mi pedig hamarosan következő cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik élesben az autó-vadászat, ugyanis egy napig kísértük Sánta Lászlót a Vadász-1-ben.

Varga András