Asterix és az autótolvajok

2007.08.21. 9:09

Forrás: [origo]

A 947. találat. Régóta állt egy helyben, mégsem jelentette senki a rendőrségnek

A napi penzumunk a III. kerület átfésülése lesz, persze ez többnapos munka, rámegy majd Laci egész hétvégéje. A Sziget-fesztivál ideje alatt kb. harminc parkoló autót loptak el innen, így Traub Ferenc alezredes, kerületi közrendvédelmi osztályvezető kérte a ZsaruCAR közreműködését a felderítésben, a parkolókat, eldugott helyeket átnézve hátha találunk egy-két meglovasított és pihentetett példányt. Gyakori ugyanis, hogy a lopott járművet a helyszíntől nem messze leteszi a tolvaj, és akkor veszi újra elő, ha elült a vihar és megvan a vevő. Ezért mi most a környékbeli lakótelepek parkolóit és utcáit pásztázzuk végig a kamerával és a szemünkkel. Laci olyan, gyakorlatlan megfigyelő számára semmitmondó részletekre hívja fel a figyelmemet, mint a rendszámtáblakeret: ha nem a kerülethez tartozó kereskedés van rajta megjelölve, már gyanús lehet. Aztán akad olyan is, amin rendellenes rögzítés nyomai, kendácsolt lyukak éktelenkednek, szintén gyanús. Esőmentes időben poros autó, amelyen ablaktörlés nyomai sincsenek - gyanús. Falevelek, lehullott virágzat a kerekek tövében - gyanús. Lapos gumi, rozsdás féktárcsa - gyanús. Az ősz előnyös ebből a szempontból, mert a nagy számban hulló falevelek napi takarítás híján rögtön mutatják a sokat állt autót.

Forrás: [origo]


Kulcs a zárban. Szerencse, hogy Sánta Laci vette észre

Rengeteget tekergünk, ellenőrzünk, gépelünk, ásítunk, mégis, csupa negatív jelzés. Akad néhány körözött forgalmi, forgalomból kivont, álló autó. Amikor végre felcsendül a várt dallam, Beethoven Örömódája, és pirosra vált a képernyőn az autó adattáblája, már mi sem hisszük; és tényleg, valami kavar van a rendszerben, másodjára már nincs jelzés. A következő egy fekete WagonR+, ahol rendszám alapján rendeltek el körözést, de a telefonból kiderül, csak egy elveszett és azóta pótolt rendszámról van szó. Fél nap és vagy ezerötszáz "zöld rönó - kék pözsó - fehér mazda" után áhítozunk a lopott kocsira, Úgy érezzük magunkat, mint aki mulatni ment a Moulin Rouge-ba, de egész este egy cicit sem látott. Nem lett volna jó úgy hazamenni, hogy kimarad a lényeg.

Egyszer csak Laci észreveszi, hogy egy parkoló Volvo jobb első ajtajában bennmaradt a kulcs. A rendszámellenőrző rendszer kiadja a tulajdonos nevét, majd a kerületi ügyeletes tiszt megmondja a címét és telefonszámát is. A lakásba felcsöngetve semmi eredmény, telefonon viszont elérhető a tulaj. Apró figyelmetlenségének akár az is lehetett volna a vége, hogy kipakolják a lakását, és a cuccot a kombi Volvóval viszik el, tekintve, hogy a karikán a lakáskulcs is ott függött. Végül a kulcsot a közeli rendőrőrsön adjuk le. A gond ilyenkor az lehet, mondja Laci, hogy a "kedves" tulaj mégis számon kér valamit a becsületes megtalálón. Rendszeres pihentető helyek az őrzött parkolók, ezeket is megnézzük. A portások már jól ismerik az autót, így mindenhol szépen végigmehetünk, most sikertelenül. Az egyik helyen a hordónyi hasa fölött szalonnázó portás hűen jelképezi, mekkora potenciállal őrzik ezen parkolók nagy részét.

Forrás: [origo]

Klasszikus eset. A drótok összekötözésével keltették életre a motort a tolvajok

A megváltás Békásmegyer egyik lakótelepi parkolójában jön el, csontmagyar valóság, a kilencvenes évek családi autója formájában. A piros Suzuki már tényleg csak "szutyuki", olyan állapotban van. Rögtön gyanús lesz, és a felhangzó dallam is ezt igazolja. Telefon a rendőrségre, és kiderül, megvan az aznapi adagunk, itt a lopott autó! A Suzuki nagyjából olyan, mint az erdőben falombokkal álcázott tank, amit nem vesz észre a légi felderítés. A mögötte álló fa már félig körbenőtte, csupa kosz, láthatólag hetek óta meg sem mozdult. Megcsíptük, Oszi! Meg, Dezső!

Forrás: [origo]

A tulajnak még várnia kell, először a rendőrségi telephelyre kerül a megtalált autó

A Suzuki tulajdonosát a rendőrök értesítik, mi pedig az autó mellett várunk arra, hogy kijöjjön a helyszíni biztosítás. Ez hamar meg is történik, majd nemsokára a helyszínelő is megérkezik, de sikertelenül kutat használható nyomok után. Azt kideríti, hogy a csomagtérajtó zárjának eltávolításával jutottak be, és a szétbontott műszerfal is árulkodik. Már csak a rendőrséggel szerződésben álló cég trélerére várunk, hogy a telepre szállítsa az autót. Várakozás közben a rendőrségi ügyeletes tájékoztat minket a dátumról: a kocsit április 2-án lopták el. A tulaj egy hetvenkilenc éves bácsi (ezt az adatbázisból tudtuk meg), az ő fia használta az autót, és már egy Hondát korábban elloptak tőle.

Forrás: [origo]


A csomagtérzárat kihúzva jutottak be a kocsiba

A lényeg, hogy nagy az öröm, mert a Suzukira régen keresztet vetettek. Sajnos a szállító nem jön, és ez inkább a rendőröknek égés, ugyanis két és fél órányi várakozás alatt kiderül még néhány "pikáns" részlet. A Golfot megkerüli egy zöld Mercedes (géphang: "mélyzöld Mercédesz"), de aztán újabb kör után meg is áll, és a sofőr átszól: "A Szutyi már nagyon régen itt van... Nem is tudom, mióta." Örül, hogy megtaláltuk, meg jó az eggyel több parkolóhely is, gondolom. A "nagyon régen" Laci szerint a pünkösd utáni időszakot jelenti, mert az akkori nagy autóvadászat során még nem látták itt az autót. Mondjuk, május vége is régen volt már. Jön egy idősebb férfi: "Az a kocsi már legalább egy hónapja itt áll. Mondtam is a fiamnak, aki rendőr, de ő csak legyintett, hogy majd megtalálják." Tényleg, meg is találták. Köszönjük, ZsaruCAR!

Karácsonyi dili (idill)
Karácsony hajnalán a ZsaruCAR azért megy ki, hogy egy károsultnak karácsonyi ajándék gyanánt fellelje az ellopott autóját. A csomagtartóban ott pihen egy műanyag fenyő. Addig mennek, amíg sikerrel nem járnak. A megtalált autóra felteszik a fácskát, és a tulajdonost telefonon értesítik a Jézuska ajándékáról. Aztán amikor az el is hiszi, hogy megvan az autó, határtalan az öröme. Meg persze a vadászoké is.