Forrás: [origo]

A helyes kormányfogás. Alapvető, de csak kevesen teszik a kezüket 9 óra - 3 óra állásba

A balesetmegelőzés egyik legfontosabb alapja tehát az, hogy a megfelelő testhelyzetben üljünk a volán mögött. Ezután jön az, hogyan fogjuk, kezeljük a kormányt. A klasszikus autósiskolai tananyagban az szerepel, hogy 10 óra 10 percnél kell fogni a kormánykereket. Ez az egyik legjellemzőbb példa arra, mennyire elmaradt az oktatásunk. Nem jár messze az igazságtól, de mégsem helyes. Valójában 3 óra - 9 óra magasságában kell fogni a kormányt, ami a legnagyobb eltérítést teszi lehetővé a volán elengedése nélkül. A 10 órás fogással valamivel több mint egynegyedet lehet fordítani anélkül, hogy összeakadna a kezünk. Ugyanez a helyes fogással mindkét irányban egy fél fordulat.

Természetesen az emberek döntő többsége nem így fogja a kormányt. A leggyakoribb a mosogató stílus, amikor körülbelül a kormány felső részén egy kézzel, tenyérrel kormányozunk. Az autót terelgetni így is lehet, de amint jön egy váratlan szituáció, máris az autó vezet minket, nem mi őt. Sokan azt gondolják, ilyenkor majd a rengeteg elektronika segítségével simán kikerülnek egy ütközést. A gond csak az, hogy az ESP is úgy működik, hogy meg kell neki mutatni, merre szeretnék menni. Ha ezt nem tudjuk, mert a kormányt nem megfelelően fogtuk, az ESP sem tudja kilogikázni, merre lenne érdemes menni. Talán néhány év múlva lesz ilyen is, addig is, fogják rendesen a kormányt!

Forrás: [origo]

A legmenőbb fogás. Az első fáig

Ide tartozik az a fontos tény is, hogy egy felmérés szerint egy autóvezető mindig oda vezeti az autóját, ahová néz. Pont ezért azt tanítják, hogy vészhelyzet esetében sose azt nézzük, mit szeretnénk elkerülni, hanem sokkal inkább azt, merre kellene menni. Ha az akadályt nézzük, nagy valószínűséggel belemegyünk, hiszen önkéntelenül is kicsit arra irányítjuk az autót.

Két alapvető dolog van még, ami esetenként nagyon fontos lehet, de mégis sokan elfeledik. Az egyik, hogy a biztonsági öv nem csak azért jó, mert baleset esetén megvéd, hanem azért is, mert ez tart az ülésben. Vészhelyzet esetén egy jól meghúzott öv segít megőrizni tartásunkat, így pontosabb a korrigálás, amivel egy baleset is elkerülhető. A másik fontos tényező a pedálkezelés, hiszen nem csak kormánnyal irányítjuk az autót, hanem a pedálokkal is.

Forrás: [origo]

Sose azt nézzük, amit el akarunk kerülni, hanem azt, amerre menni akarunk!

Éppen ezért hosszú távon se pihentessük úgy a lábunkat, hogy utána nehezen érjük el a pedált. A tempomat ilyen szempontból veszélyes extra, az emberek nagy többsége hajlamos ilyenkor kényelembe helyezni a lábát, távol a pedáloktól. Aztán jön egy kivédenő helyzet, nem lépünk rá időben a fékpedálra, de ha rálépünk, akkor már nem tudjuk a kuplungot időben kinyomni. A motor lefullad, a szervorásegítés megszűnik, az autó kezelése pedig szinte lehetetlenné válik. Vigyázzunk tehát azzal, hol pihentetjük a testrészeinket!