Tovább szárnyal a kínai autóipar

Vágólapra másolva!
A kínai járműipar az év első felében 4 és fél millió gépkocsit gyártott,  a tavalyi termelést 22 százalékkal múlva felül, és ennek alapján 9 millió darabos idei termelést jósolnak, de a termelési kapacitások mellett a 10 millió autó elérése is van esély. Eredetileg 8,5 millió darab körüli termeléssel számoltak az idei évre.
Vágólapra másolva!

Tavaly 7,3 millió autót gyártottak Kínában, amivel az ország átvette Japántól a második helyet a világ járműgyártó-országainak rangsorában. Az eladások még nagyjából lépést tartanak a termeléssel, az első félévben 23 százalékkal nőtt, elérve a 4,4 millió gépkocsit. Az autógyártási kapacitások már nagyobbak, köszönhetően a jelentős beruházásoknak, de a termelést mostanra már a beszállítói háttér viszonylagos fejletlensége, a gyenge szervízszolgáltatás hátráltatja. A piaci lehetőségek azonban elvileg óriásiak: ezer emberre 27 autó jut, miközben a világátlag már 150 autó körül van.

Minden negyedik német kínai autót venne

Minden negyedik rendszeresen autózó német el tudja képzelni, hogy kínai gyártótól vásárol magának autót - derül ki az Accenture tanácsadó cég megbízásából elvégzett felmérés eredményéből. A teszt alapján a vezetői engedéllyel rendelkezők 28 százaléka úgy gondolja, hogy a kínai gyártók a következő öt éven belül éppen olyan sikeresek lesznek Németországban, mint amilyenek most a koreai márkák. Andreas Bayer szakértő szerint az idő, amely alatt a kínai autók versenyképesek lehetnek a német piacon, rövidebb, mint azt sok autógyártó elképzeli.

Piaci szakértők számításai szerint a jelenleg még nagyrészt ismeretlen elnevezésű autók, mint a Chery, a Geely vagy a "Ragyogás" az elkövetkező öt évben 1,5 százalékos arányban részesedhetnek a piaci forgalomból. Különösen az alacsony és a középső árkategóriákban számíthatnak jó esélyre a Közép Birodalmának autógyártói, mert kedvező áron termelnek és áruikat olcsón kínálják megvételre. A felmérésben megkérdezettek csaknem fele döntő jelentőséget tulajdonított az autók árának.