Városi miniautót mutatott be a Toyota

2007.09.13. 15:14

Kevesebb, mint 3 méter hosszú a Toyota új iQ elnevezésű kisautó tanulmánya, mely praktikus helykihasználásával és 3+1-es üléselrendezésével hívja fel magára a figyelmet.

A Toyota már korábban bejelentette, hogy egy saját miniautót kifejlesztésén munkálkodik, melynek különböző változatai a nyugati országoktól kezdve a világ fejlődő piacain is versenyképesek lehetnének. Most úgy tűnik, megérkezett a városi járgány tanulmányváltozata, mely hihetetlenül apró méretei ellenére kényelmes utazást biztosít a benne ülőknek. Az iQ mindössze 2,98 méter hosszú, és csak 1,68 méter széles. Ennek ellenére az autóban akár három felnőtt és egy gyermek is elfér. A cég mérnökei ezt úgy érték el, hogy a kocsiban egy lehajtható felnőttülést is elhelyeztek, amely az anyósülés előretolásával érhető el.

Forrás: [origo] Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Kis méretének köszönhetően az iQ igazi környezetkímélő modellnek tekinthető, és megerősített váza miatt nemcsak praktikus, de biztonságos is. Bár a 17 colos kerekek és a látványos panorámatető jól mutatnak a tanulmányon, nem valószínű, hogy a 2009-ben érkező szériaváltozat is ezekkel érkezik. Az autó hajtásláncáról egyelőre nem árult el semmit a Toyota, azonban könnyen lehetséges, hogy a végleges változat egy apró benzinmotor mellett elektromos meghajtást is kaphat.