A világ legnagyobb autógyárának számító Toyota 2009-re egy új kisautót dob piacra Európában: a Yarisnál 80 centivel rövidebb kocsi a frankfurti szalonon most bemutatatott iQ-tanulmány továbbfejlesztése lesz.

Az új, európai piacra szánt, négyszemélyes kisautót Japánban fogják gyártani, kezdetben évi százezres sorozatban. Az ára még nem ismeretes, írta a Nikkei című japán gazdasági lap kedden.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

A Frankfurtban bemutatott tanulmányról annyit érdemes tudni, hogy mindössze 2,98 méter hosszú, és csak 1,68 méter széles. Ennek ellenére az iQ-ban akár három felnőtt és egy gyermek is elfér. A cég mérnökei ezt úgy alakították ki, hogy a kocsiban egy lehajtható (teljes értékű) ülést is elhelyeztek, amely az anyósülés előretolásával érhető el. Kis méretének köszönhetően az iQ igazi környezetbarát modellnek tekinthető, és megerősített váza miatt nemcsak praktikus, de biztonságos is. Bár a 17 colos kerekek és a látványos panorámatető jól mutatnak a tanulmányon, nem valószínű, hogy a 2009-ben érkező szériaváltozatot is felszerelik ezekkel. Az autó hajtásláncáról egyelőre nem árult el semmit a Toyota, azonban könnyen lehetséges, hogy a végleges változat egy apró benzinmotor mellett elektromos meghajtást is kap.