Dakaros telekjáró - Mitsubishi Outlander 2.0 Di-D teszt

2007.11.01. 22:16

Forrás: [origo]

Az egyik legszebb SUV a kategóriában, de ez inkább annak köszönhető, hogy a többiek nem alkottak nagyot

Nagy meglepetéseket itt sem láttunk tőle, ebben az autóban is kellemetlenül hangos hidegen, és nyers marad melegen is. Az Outlander egyébként nagy sebességnáél zajosabbnak tünt a kategória éllovasainál, azonban motorerőben csak a 177 lovas RAV-4-estől marad el, igaz az már 2,2-es. Ez a motor is kellemesen rugalmas, kicsit nyers hangja ellenére lelkesen viszi előre a 1,7 tonnás kasztnit. Csodát azért ne várjunk tőle, bőven elférne bele egy erősebb motor, de arra pont elég, hogy akár lendületesen is lehessen vele közlekedni. Az étvágya is szerethető, hiszen 8-9 liter között evett városban, egy literrel kevesebbet autópályán.

Szerencsére a váltó jobban mozog, mint mondjuk egy Caliberben, de itt is egy kissé akadós, de kifejezetten jónak számít. Az Outlander kormányzása kifejezetten kellemes, nem kell örült sokat tekerni az áttétel miatt, pontossága a személyautókat idézi. A fék viszont már nem az erőssége, már az első kísérletek során érzékeltette, nem szívesen lassítaná teljes intenzitással a súlyos testet, ami kicsit kellemetlen. Nem csak azért, mert illene megállnia, hanem azért is, mert minden bizonnyal lesz olyan, aki valamit akasztana az Outlander után. A jelenlegi érzések alapján ez nem javasolt.

Forrás: [origo]

Kifejezetten tágas a beltér, ha ötülésesnek használjuk. Ilyenkor a csomagtartó is hatalmas

Furcsa kettőséget mutat a futómű is, ugyanis aszfalton nem annyira jó, mint mondjuk a Honda CR-V-é, de terepen meg jobban mozog. Köszönhető ez a három állásban szabályozható hajtásnak, ami a kategóriában nem túl sűrű jelenség, a Nissan X-Trail tud közel ilyet. A nehéz motor miatt az Outlander alapvetően orrtolós, de érdekes módon a négykerék-hajtás kapcsolásával semlegesebbé válik. A rugózási komforttal igazából nincs nagy baj, egészen jól simítja az úthibákat, ugyanakkor néha szörnyű hangok jöttek a kerekek felől. Biztos voltam benne, hogy 14 ezer kilométer alatt ez az autó nem kerülhetett ilyen állapotba, valószínűleg összetörték. Ehhez képest azt a választ kaptam, hogy nem volt törve, vagyis a magyar utakon sikerült így leamortizálódnia. Érdekes.

Forrás: [origo]


A középkonzol  kijelzői gyengén láthatók

Az Outlander nem csak a kapcsolható hajtására lehet büszke, hanem a formavilágára, a felszereltségére és az ár/ érték arányára is. A formája igazi mitsubishis, nem hivalkodó, de mégis modern, divatos. A hátsó lámpa ugyan kicsit diszkós lett, de szerencsére az autó egyéb területein inkább a praktikus megoldások vannak túlsúlyban. A kétrészes hátsó ajtó, a lehajtható alsó elemmel nagyon ötletes, de a hátsó plusz két ülés is az. Igaz, a többi hasonszőrű járgányhoz hasonlóan ide is inkább az ellenségeimet ültetném. Ha ezt nem vesszük igénybe, akkor hatalmas csomagtér tátong előttünk, amelybe még könnyű is pakolni. Egy furcsa pont van, ami mindenki figyelmét elvonja: a Rockford Fosgate mélynyomó.

A tesztelt autó ugyanis a legmagasabb Insytile felszeretlségű, vagyis benne van minden, amit lehet. Ez azonban így nem teljes, ugyanis külföldön például navigációval is adják, itthon ez csak a jövő évtől lehetséges. A középkonzol tehát némileg átalakul majdi, ami nem is baj, mert nappal, felkapcsolt fényszórónál a hifi kijelzőjéből nem látni semmit. A hangzása viszont parádés. A rádió meglepő módon nem az igazi, de egy jó CD-vel nagyon szépen szól, ilyenkor már érthető, minek van hátul a mélynyomó. A felszereltség a bőrüléseket, az ülésfűtést és sok minden más kényelmi extrát tartalmaz. A biztonságért sem kell aggódni, hiszen alap a két-két első, oldal- és függönylégzsák, az ESP és az ABS.

Forrás: [origo]

Könnyen pakolható és nagy. Balra a hanghatás egyik felelőse

Az extralista meglehetősen hosszú, miközben az ára nem annyira durva. Ezt a mindenes felszereltséget 8,9 millió forintért lehet megvenni, ehhez már nem kellhet semmi. A konkurensek árait nézve ez reális, hiszen azok sem sokkal olcsóbbak, sőt ilyen felszereltség mellett inkább drágábbak. Az autó tudását nézve is jól fest az Outlander ár/érték aránya, azonban itt nagyon nehéz megítélni, igazából melyik autó a jobb. A RAV-4 és a CR-V ehhez képest kifinomultabb, utcaibb, a Toyota jóval erősebb motorral is kapható. A hajtást is figyelembe véve az X-Trail áll hozzá a legközelebb, meg ugye a két testvérmodell. Első tapasztalatok alapján az X-Trail talán jobb autó, azonban az Outlander sokkal szebb, és manapság ez sem mindegy. A testvérek között pedig győzzön az erősebb, hiszen itt különbséget tenni nagyon nehéz.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1968 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 103 kW (140 LE)/4000. Nyomaték: 310 Nm/1750. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4640/1800/1680 mm. Tengelytáv: 2670 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1540/1540 mm. Tömeg: 1690 kg. Terhelhetőség: 670 kg. Csomagtartó térfogata: 541-1691 l. Üzemanyagtartály térfogata: 60 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 10,8 s. Végsebesség: 187 km/h. Átlagfogyasztás: 6,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 8,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 183 g/km.


Előző
  • 1
  • 2
Következő