3,3 millió forint per négyzetméter - Lexus LS 600hL teszt

2007.11.05. 17:44

Forrás: [origo]

Az elnök különszéke. A röntgenképen jól látszik, hogy a gerincoszlop mellett masszíroznak a légpárnák
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

A japán mérnökök mindent beépítettek az LS-be, amit ma az autógyártás tud: ez az első, sorozatban gyártott kocsi, amelynek ledes első fényszórói vannak. A kormány mögött, a kormányoszlop tetejére épített szenzor a vezető fejmozgását figyeli, az útakadályokat infravörös kamerák érzékelik - néhány azokból a technikai megoldásból, amelyről az utasok nem is tudnak, de értük, biztonságukért és kényelmükért építették be. Ezekről a vívmányokról inkább a különböző ismertetőkből - netán a hazai bemutató kapcsán készített írásunkból - érdemes tájékozódni; a tesztben inkább arról szólok, mit élhet át, aki a Lexus LS-be ül.

Forrás: [origo]

Középső utas helyett: vezérlőegység a hifihez, a légkondicionálóhoz és az ülésekhez
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

A bal első ülésen ülve igazi japános hangulat vesz körül: a középkonzol tetején Ázsia legfontosabb exportcikke, a kvarcóra honol (igaz, itt nem a megszokott zöld, hanem a megvilágításhoz illeszkedő kékesfehér színű kijelzővel). Alatta a hibridhajtás működését személtető ábrát és minden egyéb beállítást megjelenítő színes kijelző érintőképernyője található; nem a németekre jellemző sztereotípia a másolás, de nem lenne káros, ha egy BMW iDrive-fejlesztő kicsit tanulmányozná a könnyedén és rögtön érthetően működő rendszert. A kormány mögötti két körműszer közötti kijelzőn is megtekinthetők a legfontosabb adatok, menet közben az útról sem kell oldalra pillantanunk. Bármihez nyúlunk, bármit tapintunk, érezzük a minőséget, a luxust - de ááá! Egy óvatlan mozdulat, és a bőrillatú elithangulat csöndjébe úgy hasít bele egy szörnyű sípolás, mint az operaházi előadásba egy disznóölést imitáló telefoncsöngés. Talán épp a 250 km/órás végsebességgel száguldunk az autópályán, miközben akadályt észlelt az infrakamera? Egy pillanat, és robban a temérdeknyi légzsák? Nem. Csak kinyitottuk az ajtót, miközben égnek a fényszórók. A sokkból ocsúdva, de még a döbbenet hatása alatt ezúton üzenek két szót az illetékeseknek: bimm-bamm.

Fotó: Marton Bálint [origo]

Ennyit lehet látni a motorból. Hallani ennyit se
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Ahogyan az elején vázoltam: egy kisautónál apró figyelmetlenség volna, egy luxuslimuzinnál bántó, durva hiba. Azonnali, pihentető kezelésre van szükségem: átülök inkább a jobb hátsó ülésre. Tesztautónk a hosszított tengelytávú kivitel, az árképzésnél említett elnöki- és relax-csomaggal. A középső utas úgyis lecsúszna egy sor kényelmi extráról, utazzon inkább a konvoj egy másik autójával - a helyére kitűnően elfér a kezelőpanel, amellyel a Mark Levinson-hifi, a hátsó tér klímája és az elsőkhöz hasonlóan hűthető-fűthető ülések állíthatók. Gombnyomásra csúszik előre a jobb első fotel, közben előredől a háttámlája és lebukik a fejtámasza; így nem akadályozza a kilátásomat, és van helye a lábamnak, amelyet lábtartó emel a magasba, hogy a laposabbra döntött háttámlám segítségével helyezzem magam multicég- vagy államvezetői kényelembe. Kinyitom a kartámaszt; nem a dvd-lejátszó és a tetőből lehajló monitor távirányitójáért nyúlok, hanem a masszázsfoteléért. Kiválasztom mondjuk a Shiatsu-masszázst, beállítom az intenzitást, a támlába épített nyolc légzsák pedig meghatározott ütemben felfúvódva majd leeresztve próbálja feledtetni velem az iménti szörnyű élményt - elég hatásosan.

Jobb hátra ülve érthetjük meg a Lexus LS 600hL értelmét. Innen nézve roppant kellemetlen volna a motor hangja, bármilyen visszajelzés az útról vagy egyáltalán a külvilágról. Ez nem autó, hanem egy nappali szoba, amely annyival praktikusabb az otthoninál, hogy ez az irodánknál néhány emelettel lejjebb, a mélygarázsban vár ránk. Természetesen a sofőrrel együtt.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 4969 cm3. Hengerek/szelepek száma: 8/32. Teljesítmény: 290 kW (395 LE)/6400. Nyomaték: 520 Nm/4000. Hibrid-hajtás: a rendszer összteljesítménye 327 kW (445 LE) Sebességváltó: hibrid hajtómű folyamatosan változó áttételű váltóművel és kétfokozatú nyomatékváltóval. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 5150/1875/1480 mm. Tengelytáv: 3090 mm. Menetkész tömeg: 2430 kg. Csomagtartó térfogata: 330 l. Üzemanyagtartály térfogata: 84 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 6,3 s. Végsebesség: 250 km/óra. Átlagfogyasztás: 9,3 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 15,7 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 219 g/km.Előző
  • 1
  • 2
Következő