Ujjlenyomattal fizetni a benzinért

Vágólapra másolva!
A chicagói autósoknak a jövőben nem kell készpénzt, csekkfüzetet vagy hitelkártyát maguknál hordaniuk, ha tankolni akarnak, ugyanis már ujjlenyomatukkal is fizethetnek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban elsőként a Michigan-tó partján fekvő "szelek városában" tesztelik a biometrikus fizetés lehetőségét, melynek lényege, hogy a tankolóknak elegendő ujjhegyükkel megérinteni egy érzékelőt és máris tölthetik a benzint kocsijukba.

A biometrikus érzékelőrendszert a San Francisco-i Pay By Touch cég fejlesztett ki a Shell olajtársaság számára, amelynek kútjainál a jövőben bevezethetik ezt a fajta fizetési módot. Az MSNBC tudósítása szerint az ujjlenyomat-érzékelő készülékek közvetlenül kapcsolódnak az autósok bankszámláihoz, ahonnan a fizetés azonnal megtörténik. Egyes ügyfelek ugyanakkor attól tartanak, hogy a biometrikus adatvétellel kiszolgáltathatják magukat, de az olajtársaság igyekszik leszögezni: az információk nem kerülhetnek harmadik félhez. A vállalat szerint az ujjlenyomat-érzékelős fizetési mód a lehető legbiztonságosabb, hiszen az ügyfelek ujjlenyomatát az összes hagyományos fizetési eszközzel szemben idegenek nem másolhatják le és nem lophatják el.