Átlag alatt használjuk a biztonsági övet

Vágólapra másolva!
A biztonsági övek használatával a halálos balestek száma akár hatvan százalékkal csökkenhetne felmérések szerint, amelyek megállapítják azt is: csak a szigorúbb büntetés hozhat változást a jelenlegi, laza gyakorlatban.
Vágólapra másolva!

A Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarország Egyesület két októberi kutatása során kiderült, hogy az autók hátsó ülésein utazók háromnegyede nem köti be magát, pedig ezt évek óta jogszabály teszi kötelezővé. A felmérés szerint az első üléseken ülők kétharmada használja a biztonsági övét, ők is leginkább az autópályákon (71 százalék). Lakott területen belül ez az arány még rosszabb, mindössze 62 százalék.

Az egyesület szerint az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon nem tudatosult kellőképpen sem a hátsó övek használatának kötelező volta, sem pedig szükségessége. Kevesen tudják, hogy egy baleset során gyakran a bekötetlenül utazó okoz súlyos, sokszor halálos sérülést a többi utasnak - mutatnak rá egy kevésbé ismert hatásra a felmérés elemzői, akik úgy látják: a büntetési tételek növelésével és a fokozottabb ellenőrzésekkel lehetne eredményeket elérni.

A megkérdezettek egyébként az övhasználat mellőzését leginkább az utazás rövidségével (34 százalék) és a feledékenységgel (26 százalék) magyarázták. Kiderült az is, hogy a nők és a fiatalok övhasználati aránya magasabb az átlagosnál. A nemzetközi adatokat a hazaiakkal összevetve az egyesület azt közli: a magyar autósok övhasználata "súlyos mértékben elmarad a 80-90 százalékos nyugat-európai átlagtól". Ez azt jelenti, ha a magyarok ugyanekkora arányban csatolnák be magukat, akkor útjainkon évente 250-300 emberrel kevesebb halna meg autóbalesetben, mint jelenleg - mutat rá a felmérés.