Gorcsev Iván ma Audit hajtana?

Vágólapra másolva!
A tizennégy karátos autó manapság egy Audi TT Roadster is lehetne. Ehhez azonban az kellene, hogy Rejtő Jenő és Korcsmáros Pál fiatal alkotóként részt vegyen azon a képregény-pályázaton, amelyet együttműködésben írt ki egy autóforgalmazó cég és egy kortárs művészeti galéria.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Nem tipikus reklámfilm-szereplő a hölgy. Annál érdekesebb a pályamunka
(Nagyításhoz kattintson a képre!)

Kell némi szabadon szárnyaló fantázia ahhoz, hogy egy autós cég ne hagyományos marketinggel adjon hírt magáról, hiszen követelmény a minél nagyobb eladott darabszám - pénz beszél, kutya ugat. Igen ám, de a kutya ugat, a karaván meg halad: a reklámdömping kavargása közepette szimpatikus megmozdulás egy nem direktben "támadó", hanem elegánsan megfogalmazott, netán a művészet felkarolását is vállaló akció.

Forrás: [origo]

Molnár Melinda műve nyerte el leginkább a zsűri tetszését - ő pedig a fődíjat
(Nagyításhoz kattintson a képre!)

Az Audi és a Várfok Galéria 2000 óta tartó együttműködésének legújabb, a sorban ötödik gyümölcse a képregényalkotói pályázat. A cél fiatal művészek bevonása és társművészetek összekapcsolása volt, ez magyarázza a Várfok Galéria profiljától meglehetősen különböző műfaj, a képregény főszerepbe kerülését. A pályázat kiírói három fiatal kortárs magyar írót, Filó Verát, Karafiáth Orsolyát és Nényei Borbálát kérték fel, hogy az új Audi TT Roadster sportmodellt, mint ihlető forrást felhasználva írjanak egy-egy rövid történetet. A képregények alkotóinak a három novellából egyet kellett kiválasztaniuk és képregény formába önteniük. Fontos szempont volt, hogy az Audi TT Roadster hangsúlyosan, kulcsszereplőként jelenjen meg, és hogy a történetek pozitív kicsengése a képekben is érvényesüljön. A félszáz pályaművet elbíráló zsűri tagjai volt Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke, Csáki László, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem videószakirány-vezetője, Fazekas Attila grafikusművész, Kozma Péter, a Karton Galéria tulajdonosa, Mátrabérci Sándor Audi-márkaigazgató és Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa. Az eredményhirdetés és díjkiosztás egyben a pályaművek kiállításának megnyitója is volt a Várfok Galéria - XO termében, ahol a kiírás feltételeinek köszönhetően csupa fiatal arc várta az eredmény közzétételét.

Szalóky Károly, galériatulajdonos:
- A mostani pályázat a korábbiakhoz mérten teljesen új dolgokat tartalmazott: az irodalom bevonása és a képregény középpontba helyezése meglehetősen egyedi hangvételű munkákat eredményezett. A mi kiállításainkhoz képest merőben szokatlan anyag állt össze a képregényekből, de örömmel adtunk helyet a fiatal alkotók pályaműveinek, hiszen a cél lényegében az ő megszólításuk és támogatásuk volt. A novellák írói és a rajzolók is teljesen szabad kezet kaptak az alkotásban, csupán terjedelemben és méretben voltak megkötések. A terjedelem abból a szempontból fontos, hogy néhány művet meg is jelentetünk majd. Egyre inkább tapasztalható Magyarországon a képregény előretörése, rengeteg stílus és technika jelenik meg az alkotók keze munkája nyomán. Talán ennek is köszönhető, hogy a mostani pályázatra képregényeket kértünk. A megvalósítás művészeti oldalát galériánk képviseli, az Audi pedig jó partnerünk ebben. Lévén ők alapvetően technokraták, nekik kell a nagyobb lépést megtenniük a művészet irányába, de egy ilyen presztízsű márkának bizony adnia kell arra, hogy így is megjelenjék. Itt nem a dolog pénzre válthatóságán van a hangsúly, hanem azon, hogy a művészet világától nem lesz idegen a vállalat, amely alapvetően autók eladásával foglalkozik. Fontos, hogy ilyen üzenete is van a pályázatoknak.




Nálam ő nyert

Forrás: [origo]
Az első pályamunka, amit a kiállításon végignéztem - mint később kiderült - megosztott harmadik helyet kapott. Az egyébként sikeres helyezés mellett az én szememben mégis ez a darab lett a legjobb, Mlinkó Zoltán képregénye Nényei Borbála "Ottó, az ótó" című novellája alapján. Talán azért is tetszett, mert a három írásmű közül az alapjául szolgáló novellát tenném a képzeletbeli első helyre. Zoltán civilben cukrász, és első helyezett egy korábbi verseny szuperhős-rajzoló kategóriájában. Rajzai között nagy szerepet kapnak a karikatúrák, amelyek az audis képregényben hollywoodi akcióhősökről (Eddie Murphy, Stallone), Hulk Hogan pankrátorról és Schumiról készültek.


A kiállítóterem előtt megemelt farral leparkolt piros TT furcsa látványt nyújthatott azok számára, akik nem tudtak a dolog apropójáról, ugyanakkor azonnal a galéria üvegablakaira vonzotta a tekintetet. Fotózás közben egy idősebb úr meg is kérdezte tőlem: miért kell az a fémállvány a hátsó kerekek alá, talán csak így sikerült neki parkolni? Nem, válaszoltam, ez a kiállítás miatt van így. Aha, mondta az úr, és továbbment, pedig lehet, hogy holnap valamelyik édes keksz vonalkódjával nyer egy TT Roadstert, mint Klári néni Nényei Borbála novellájában.

A pályázat díjazottai
1. helyezett: Molnár Melinda
2. helyezett: Haránt Tamás Artúr
3. helyezett: Harsányi Réka / Mlinkó Zoltán
Különdíj: Szabó Levente