Wales-rali előzetes

Vágólapra másolva!
Régen fordult elő a Rali-világbajnokságon, hogy az utolsó futamon dőljön el a bajnoki cím sorsa. Idén is Loebnek van a legnagyobb esélye, de a Grönholm sem fogja feladni.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Grönholm nagyon készül élete utolsó rali-világbajnoki futamára


A 2007-es rali világbajnoki sorozat utolsó futamához érkeztünk, ezen a hétvégén rendezik meg a Wales-ralit. Nem először fordul elő, hogy az angol versenyen dől el a világbajnoki cím sorsa. Emlékezzünk csak, amikor Sainz itt dobta be a Corolla WRC hátsó ablakán keresztül a sisakját mérgében, amikor párszáz méterre a céltól és a vb-címtől a Toyota meghibásodott. De az is emlékezetes volt, amikor a Richard Burns-nek elég volt a harmadik hely 2001-ben ahhoz, hogy ő lehessen az első angol világbajnok.

Most is hasonlóan lelkes pezsgőlocsolás várható, mint már megannyiszor a zárófutamon. Kérdés, hogy ki fog örülni. Sebastian Loeb hat ponttal vezeti a bajnokságot. Ez azt jelenti, hogy nyugodtabban versenyezhet, mint ellenfele, Marcus Grönholm, hiszen ez a hat pont elég előny ahhoz, hogy a finn esetleges győzelme esetén is csak ötödiknek kelljen befutnia. Így azonos pontszám mellett, több győzelemmel, sorozatban negyedszer is világbajnok lenne a francia extornász.

Forrás: [origo]

Loeb beállíthajta Mäkinen rekordját, aki zsinórban négyszer lett világbajnok


Marcus Grönholmnak tehát nem elég a győzelem, kell egy nagy adag szerencse is ahhoz, hogy a beharangozott visszavonulását egy világbajnoki címmel szépítse meg. Egyébként Grönholmnak minden esélye megvan a győzelemre, hiszen a murvás versenyek neki fekszenek jobban, és ha kicsit belevetjük magunkat az angol verseny korábbi győztesei közé, akkor Loeb nevét hiába keressük, viszont legutóbb is Marcus nyert. De most nem elég csak győzni...

A verseny nagy hagyományokkal bír, hiszen idén immár a 75. (Idén hasonló szám állt a Monte Carlo-rali neve előtt is.) alkalommal rendezik meg a szigetországban. Volt, amikor 4-5 napon keresztül 70-80 (!) gyorsasági szakaszt kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Most három nap alatt kell 17 szakaszon gyorsnak lenni ahhoz, hogy vasárnap délután Cardiffban ünnepelhessen a győztes.

Forrás: [origo]

Solberg már négyszer nyerte a walesi futamot, de autója miatt most kevés az esélye


A program csütörtökön kezdődik a rajtceremóniával, majd pénteken hat szakasz és 140 gyorsasági kilométer a leküzdendő feladat. Szombaton már csak 104 kilométeren, de hét szakaszon kell gyorsan autózni. A szombati utolsó gyors a cardiffi Millenium Stadionban lesz, zárt helyen, műanyag padlón, ami külön érdekesség. Vasárnapra négy hosszabb szakaszt jelöltek ki a rendezők, összesen majdnem 360 kilométert kell majd végigautózni.



75 éve rendeznek angol ralit. Videón a történelem