2009-ben jön a Focus RS

Vágólapra másolva!
Még csak most frissítették fel a Focust, de máris új információk kerültek ki a leendő csúcsmodellről, az RS-ről. A tanulmány már jövőre bemutatkozik, de végleges verzió csak 2009-re várható.
Vágólapra másolva!

Forrás: Ford

Egyelőre ennyit mutattak meg belőle, de már ez is sokat elárul: az RS még vadabb lesz

Úgy néz ki, hogy lassan már véget ér a Focus RS körül kialakult mizéria, hiszen végre hivatalos információkat közöltek a modellről. Korábban többféle verzió is felröppent a kapcsán, hogy pontosan mikor, mekkora teljesítménnyel és milyen hajtással jön ki a Focus RS, de a gyártó cáfolt mindent.

Most, az új modellfrissített Focus kapcsán azonban újra feléledt ez a szál, és végre a Ford is úgy gondolta, hogy megoszt a rajongókkal néhány információt. Mint ahogy azt a korábbi hírek is valószínűsítették, az ST nagytestvére megörökli a Volvotól származó öthengeres turbómotort, azonban a teljesítménye már nem 225, hanem 280 lóerős lesz. A forgatónyomatékát 540 Nm körülire taksálták, vagyis igen komoly lesz az új RS. Az eddigi információk megosztottak voltak a tekintettben, hogy az RS az elődhöz hasonlóan összkerekes lesz, vagy csak a önzáró difit kap, nos a Ford immár konkretizálta, hogy egy félig aktív első difit kap az RS. Ennek megfelelően nem tud majd minden elemében konkurálni az új Subaru Impreza STi-vel, vagy a most debütáló Mitsubishi Evo X-zel, de sikerrel vitatkozhat a Mazda3 MPS-sel.

Természetesen ehhez a teljesítményhez már keményebb rugók, feszesebb gátlók, és stabilizátorok járnak, a fékek is nagyobbak lesznek, így az RS-en már 19 collos alufelnik díszelegnek.

A mostani hírek szerint az első tanulmányt már a jövő évben valamelyik nagy autószalonon megmutatják, azonban a végleges verziót csak 2009-re ígérik.