Elmarad az idei Dakar-rali

Vágólapra másolva!
Terrorfenyegetés miatt törölték az idei Lisszabon-Dakar ralit. A döntés példa nélküli a verseny három évtizedes történelmében, és megdöbbentette a versenyzőket, akik előre kifizették a kéthetes verseny költségeit. A rendezőkhöz megérkezett az első kártérítési igény. A Budapest-Bamakón szívesen látják a magyar dakarosokat.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Döbbent versenyzők a bejelentés után. A futam törlésére nem készültek fel


Szombaton rajtolt volna az idei rajt helyszínéről Lisszabon-Dakarra keresztelt sivatagi futam. Délelőtt azonban felfüggesztették a gépátvételt, és magyar idő szerint 13 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak össze. Több pilóta már korábban is azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, a francia televízió pedig be is jelentette, hogy elmarad az idei verseny. A rendező Amaury Sport Organisation (ASO) a sajtótájékoztatón megerősítette a hírt.

Nem lehet garantálni a versenyzők és a kísérők biztonságát, ezért döntöttek a teljes verseny törléséről. "A francia külügyminisztériummal történt egyeztetés után úgy határoztunk, hogy nem rendezzük meg a Lisszabon-Dakar ralit" - áll a szervező közleményében. A fő érv, hogy a versenyt közvetlenül is terroristafenyegetés érte. Ezek után döntött úgy az ASO, hogy törli a versenyt. Ahogy fogalmaztak: a terroristák egy év kemény munkáját tették tönkre azzal, hogy miattuk nem rajtolhatott el a világ leghíresebb terepraliversenye. "A Dakar egy szimbólum, és senki sem teheti tönkre a szimbólumokat. A mostani döntés nem befolyásolja a Dakar jövőjét" - mondta Étienne Lavigne versenyigazgató.

Forrás: MTI


Étienne Lavigne versenyigazgató szerint nem volt más lehetőség

A lebonyolítás azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek. Ezt követően a versenyigazgató tárgyalt a mauritániai tisztviselőkkel és a francia nagykövetség illetékeseivel, majd közölték, hogy biztonságosak lesznek az érintett szakaszok. Csütörtökön azonban a francia kormány azt javasolta a Dakar-rali részvevőinek és szervezőinek, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel kerüljék el Mauritániát.

Mauritánia bírálja a szervezőket
A mauritániai kormány nevében Babah Szidi Abdallah külügyminiszter élesen bírálta a szervezők döntését: "Semmi sem támasztja alá a franciák aggályait. Minden szükséges óvintézkedést megtettünk, több mint háromezer fős biztonsági személyzetet mozgósítottunk. Óriási veszteség ez országunk számára, hiszen számos városunkban a Dakar-rali az egyetlen esemény, amely többletbevételt hozhat."

Példa nélküli esemény
A híres-hírhedt viadalon eddig csak bizonyos szakaszokat vettek ki a programból, ugyancsak biztonsági óvintézkedésként. Tavaly például a 11. és 12. napi útvonalon nem engedték elindulni a mezőnyt.

Az eredetileg szombattól január 20-ig kiírt, 30. sivatagi száguldás során az 550 jármű - 204 autó, 248 motor és quad valamint 98 kamion - összesen 9273 kilométert tett volna meg 15 szakaszon. Az autósok között három duó képviselte volna a piros-fehér-zöld színeket, a motorosoknál ketten akarták átszelni a sivatagot, a kamionosok mezőnyében pedig négy magyar trió szeretett volna eljutni Dakarba.

Mégsem lesz Budapest-Dakar?

budapesti rajtjáról tárgyaljon

Dakar helyett Bamako
A Budapest-Bamako szervezői közleményt adtak ki: valamennyi dakaros pilótát szívesen látják a jövő szombaton induló fapados Dakaron. "Megdöbbentett a hír és csak együttérzésünkről tudjuk biztosítani a magyar csapatokat"- mondta Szabó Gál András, a Budapest-Bamako ötletgazdája. A hivatalos jelentkezés már októberben lezárult, de a Dakarra nevezett magyaroknak lehetővé teszik az indulást. A szervező tájékoztatása szerint eddig három csapat jelezte részvételi szándékát. Ők január 15-én Almeriában csatlakozhatnak a bamakós mezőnyhöz.

Bár a Budapest-Bamako mezőnye is áthalad Mauritánián, a rendezők megtartják a mintegy nyolcezer kilométeres versenyt, de fokozottabb felügyeletet és szigorúbb biztonsági intézkedéseket kértek a mauritán belügyi hatóságoktól.

Forrás: MTI

Elkeseredett török motoros és véleménye. Sok hónap munkája veszett kárba


Csalódottak a csapatok
"Egyrészt borzasztóan sajnálom, hogy nem rendezik meg a versenyt, hiszen nagyon keményen készültünk a ralira. Egyelőre azt sem tudom, milyen hatással lesz ez a csapat jövőjére" - mondta az MTI-nek Szalay Balázs. "Másrészt, mint a rendező ASO kelet-európai képviselője teljes mértékben egyetértek a döntéssel, hiszen semmiképpen sem szerették volna veszélynek kitenni a résztvevőket. Kemény elhatározás volt, hogy lefújták a viadalt, hiszen több milliárd euró volt a tét."

"Mérhetetlenül csalódott vagyok" - fogalmazott a csapat honlapján Palik László. "Sokkal rosszabbul érzem magam, mint amikor 2004-ben felborultunk és eltörtem a karomat, vagy amikor 2006-ban Európában felrobbant a motorunk. Bevallom, azt hittem, hogy saját felelősségre nekivághatunk a viadalnak, s biztosra veszem, hogy mindenki rajthoz állt volna. S, hogy most mi lesz? Hazarepülünk, de a technikát is vissza kell juttatni Magyarországra. Mi ugyanis arra készültünk, hogy Dakarig megyünk. Előre kifizettük az üzemanyagot, a repülőjegyeket, a szállást, a hajószállítást, úgyhogy egyelőre tanácstalanok vagyunk."

"Egész biztos, hogy ez egy óriási törés lesz a sivatagi-show történetében, hiszen több száz versenyző és csapat készül egy teljes éven át az egyik legkeményebb sport-erőpróbára, amely az idei évben meghiúsult - olvasható Kis Sándor és Kovács Miklós közös nyilatkozatában. Mint írják, az egy éves felkészülés után a legfontosabb feladatuk a hazajutás megszervezése lett.

A hivatalos közlemény

Lisszabon, 2008. január 4., péntek - A Dakar-rali szervezői hivatalos közleményben ismertették indokaikat azután, hogy bejelentették: biztonsági okokból elmarad a viadal idei kiírása.

"A francia kormánnyal, azon belül elsősorban a külügyminiszterrel történt többfordulós egyeztetés után, és a figyelmeztetéseket megfogadva a Dakar-rali szervezői úgy döntöttek, hogy nem rendezik meg a 2008-as viadalt, amely január 5-én rajtolt volna Lisszabonból és 20-án érkezett volna a szenegáli fővárosba.

Tekintettel a feszült nemzetközi politikai helyzetre, a négy francia turista december 24-i meggyilkolására és mindenekelőtt a ralira irányult terrorista fenyegetésekre, az Amaury Sport Organisation (ASO) nem látott más megoldást, mint a verseny törlését. Az ASO legfőbb feladata, hogy garantálja a rendező országok lakosságának, a francia és más nemzetiségű amatőr és profi sportolók, a technikai személyzet és az újságírók biztonságát. Az ASO egyúttal hangsúlyozza: a Dakar-rali biztonságával kapcsolatban soha nem kötött és nem is fog kompromisszumot kötni. Az ASO elítéli a terrorista fenyegetéseket, amelyek tönkretették a szervezők egyéves munkáját és a világ legjelentősebb maratoni viadala résztvevőinek felkészülését."

A közlemény kitér arra, hogy valószínűleg minden rendező országban - így Portugáliában, Spanyolországban, Marokkóban, Mauritániában és Szenegálban - nagy a csalódottság a verseny törlése miatt, mindenhol gazdasági kiesést jelent majd a sivatagi száguldás elmaradása, az ASO azonban a jövőben is azon lesz, hogy a Dakar-rali életben maradjon.



Kártérítési igények sora várható
Néhány órával a rali törlésének bejelentése után máris beérkezett az első kártérítési igény a szervezőkhöz. A dél-portugáliai Portimao városa - amely a szombati első szakasz célja és a vasárnapi második etap rajtja lett volna - 1,5 millió eurót követel az elmaradt bevételek miatt. "Jogi szakembereink már vizsgálják a szerződéseket és azt, milyen lehetőségeink vannak" - mondta Manuel da Luz polgármester, aki hozzátette: megütközéssel vette tudomásul, hogy a verseny elmarad. "Remélem, hogy nem a francia és a mauritániai kormány közötti politikai feszültség van az ügy hátterében" - fogalmazott.