Ingyen benzint kaphatnak a türkmének

Vágólapra másolva!
A hazai állampolgárok benzinszükségletének egy részét az állam térítésmentesen biztosíthatja a türkmén állam a jövőben, noha egy liter benzin már most is csak 13 forintba kerül a közép-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Az ingyen benzin ötletével Tachberdi Tagiyev miniszterelnök-helyettes állt elő a türkmén kabinet legutóbbi ülésén - olvasható a RIA Novosztyi orosz és Akipress kirgiz hírügynökség honlapján. A politikus elképzelése szerint a türkmén állampolgárok egy bizonyos mennyiséget ingyen kapnának, a többiért pedig piaci árat kellene fizetniük. Tagiyev szerint a türkmén nép megérdemli a kiváltságot, hogy a benzin egy részét ingyen kapja. Az alig ötmillió lakosú ország óriási kőolaj- és földgázkészletekkel rendelkezik.

Gurbanguly Berdimukhammedov köztársasági elnök összességében jóváhagyta a javaslatot, amely véleménye szerint megfelel az állami szociálpolitika követelményeinek, s egyben megbízta a miniszterelnök-helyettest, hogy részletesen dolgozza ki a lakosság kedvezményes benzinellátásának tervét.

Jelenleg a türkmén benzinkutaknál egy liter benzin 400 manatba, azaz mindössze 13 forintba kerül. A tükrmén lakosság már most ingyen kapja a gázt, a villanyt, a vizet és a sót is.