Használtautó-vásárlás 2.: Papírmunka

Vágólapra másolva!
Motort, ajtót, elektronikát lehet cserélni, ha rossz üzletet kötöttünk, de hamis, hiányos papírokkal a gyönyörű, már nevet is kapott autónk csak egy darab vas-műanyag halmaz lesz. Ezért érdemes ezzel kezdeni - ha valami nem stimmel, a kezünket sem kentünk össze, időnket sem pazaroltuk feleslegesen.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Nézzük meg az autó adattábláját! Ha a számok nem egyeznek a forgalmi engedélyben szereplőkkel, meneküljünk!


Persze az első benyomások a legfontosabbak, így nem mehetünk el szó nélkül a tulajdonos, illetve mondjuk inkább eladó mellett. Az autóvásárlás kommunikációból, érvek-érdekek ütköztetéséből áll. Próbáljuk meg megismerni az eladót, és akár bugyuta kérdésekkel is kipuhatolni a kocsi előéletét. Ha már elkezdte, hagyjuk beszélni. Korábbi bölcsek mondták: előbb-utóbb mindenki feljelenti magát, csak hagyni kell beszélni. A "bárkit legyorsultam", "a villámként pörög fel tiltásig", "a kétszázat is simán megy" jellegű mondatok beszédesek. Az első öt perc után kiderül, legalábbis valami belső érzés elkezd motoszkálni, menjünk, vagy maradjunk.



Forrás: [origo]


Szánjunk tíz percet a papírok és adatok ellenőrzésére!





Értékes trükk még, hogy sajnos csak mondjuk 90 ezerig volt vezetve a szervizkönyv, mert lejárt róla a garancia. Ekkor mindenképpen nézzük meg az utolsó bejegyzést a szervizkönyvben, majd osszunk-szorozzunk. Ha a kocsi három év alatt tudta le a 90 ezret és most hatéves, és csak 105 ezer van benne, az valószínűleg nem igaz. Az eredeti 90 ezret osszuk el hárommal, majd szorozzuk be hattal. Az ugye 180 ezer. Körülbelül ez a valós futásteljesítmény. Mert miért is mentek volna nagyságrendekkel kevesebbet, ha lejárt a garancia?

Nézzük még meg, meddig van érvényes műszaki, hivatalosnak néz-e ki a bejegyzés (vegytintával írva, újabban nyomtatva, ragasztva), illetve van-e zöldkártya, és az meddig érvényes.

Tehát a mindenképpen szükséges dokumentumok egy autó eladásához:
- forgalmi engedély
- törzskönyv
- zöldkártya
- eladó személyi igazolványa
- eladó lakcím kártyája
- érvényes eredetvizsgálat.

Az eredetvizsgát akár később is megcsináltathatjuk, de addig, amíg nincs a kezünkben, ne fizessünk!
Persze kivételek vannak, és az előző mondat nem feltétlenül áll fenn egy 20 éves autónál, mert ha ott minden rendben van a papírokkal, a tulajjal, kicsi a valószínűsége, hogy probléma lenne eredetvizsgán. Egyszerűen azért, mert nem éri meg. Csak egy hamis forgalmi, törzskönyv többe kerül, mint maga az autó.

A papíroknál nincs vita meg magyarázkodás. Ha valami nem stimmel, ne vegyük meg a kocsit!