2008 nyerőszáma: 500

2008.01.30. 4:26

Fotó: Vanik Zoltán

A lehetőségekhez képest nagy a tengelytáv, de autópályán kiderül, nem eléggé. Az autó önsúlya nincs egy tonna
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Tökéletes a forma, de van egy hasonló elvek alapján, hasonlóan megrajzolt és megjelenése óta sikeres retro kiskocsi: a Mini. Az a Mini, amelyről nem győzünk áradozni; ahányszor hozzánk kerül, egymás kezéből vesszük ki a slusszkulcsot, pörgetjük a kompresszoros vagy turbós motort, és minden kanyarban úgy vigyorgunk, hogy azt Joker is megirigyelhetné. A BMW-technikát rejtő Mini alapára másfél millióval több az 500-asénál, de az összehasonlítás mégis elkerülhetetlen. Nagy csalódás, ha a Fiat nem nyújt a Miniéhez mérhető vezetési élményt.

Hatvankilenc lóerős az 1,2-es alapmotor; a fél évszázaddal ezelőtti 500-as valóban 500 (pontosan: 479 köbcentis) motorja 13 lóerős volt, de hízott az autó, változott a világ, a tesztautót is hajtó 1,4-es, 100 lóerős blokk jobban passzol a kocsihoz. A motor még egy 1,9-es dízel SX4-esből átülve sem tűnik halknak (pedig nemsokára megjelenő Suzuki-tesztünkből kiderül majd, az még traktorok között sem tudna könnyen elrejtőzni), míg azonban az SX4-esnél zavaró a motorzaj, itt inkább sportos. A műszerfalon lévő Sport gomb megnyomásával kicsit nehezebb lesz a kormányzás és közvetlenebb a gázreakció, így, pörgetve igazi élményautóvá válik az 500-as. Futóműve jól jelzi az útjavításra fordítható keretösszeg mértékét, de legalább kellően stabil, állandó sávváltásra csábít - ilyenkor pedig igazán értékeljük, hogy a váltókart markoló jobb kezünk mutatóujjával könnyedén elérjük a vészvillogót. A váltó egyébként nem mintaszerű, de határozottan és kellemesen kapcsolható, célszerű is használni, ha lendületben - és a felső fordulatszám-tartományban - akarunk maradni.

Fotó: Vanik Zoltán

Észrevehető a Panda-rokonság, de a karosszéria színére fújt műanyag betét feldobja és egyedivé teszi a belsőt
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Városban remek érzés az Év autójának is megválasztott Fiat 500-assal közlekedni, nagyobb autóból átülve pedig külön élvezetes, hogy akár egy autók közé tolt kuka helyére is beállhatunk. Nem kérdés, hogy a nagyváros az 500-as természetes közege, de menetteljesítményei alapján akár autópályára is kimerészkedhetnénk vele. De inkább ne tegyük: a megengedett legnagyobb sebesség környékén már érezni, a tengely- és a nyomtáv sem utazóautós, apró kormánymozgásnál pedig ijesztővé válik a kisebb sebességnél áldott közvetlenség - és akkor széllökésekről még nem szóltam. Nem akar szétesni, sőt, kifejezetten jól összerakott kocsi benyomását kelti -töréstesztje is ötcsillagos -, míg azonban a Mini autópályán is otthon van, az 500-as idegen.

Maradjunk tehát lakott területen belül, és folytassuk a kocsi elemzését praktikus szempontok szerint. A helykínálat elöl elégséges, hátul elégtelen: 186 centimmel magam mögé ülve a lábam meglepően jól elfért, de mégsem tudtam kellően örülni, mivel a fejem nem hozzáért a plafonhoz, hanem a teljes tarkóm felfeküdt a kárpitra. Csak olyan négytagú családnak ajánlom jó szívvel az 500-ast, melynek legalább két tagja plüssből van, akkor a 185 literes csomagtér sem lesz túl szűkös. Rohangálós autónak, fiataloknak, kis- (és nem túl gyorsan növő) gyerekeseknek viszont az egyik legjobb választás, ha azt vesszük, milyen egyéniséget kapni ennyi pénzért.

Az ennyi pénz minimum 2,8 millió forint, de a 100 lóerős verzió is megkapható 3,2 millióért. Jó fiatos szokás szerint megfizethetők az extrák, például 80 ezer forint az üvegtető, 20 ezer a bőr multikormány, néhány tízezerért pedig különféle matricákkal, díszcsíkokkal szabhatjuk személyre 500-asunkat. Nincs nála olcsóbb, rajongásig szerethető autó a piacon.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1368 cm3. Furat/löket: 72/84 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 74 kW (100 LE)/6000. Nyomaték: 131 Nm/4250. Sebességváltó: hatfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 3546/1627/1488 mm. Tengelytáv: 2300 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1413/1407 mm. Tömeg: 930 kg. Terhelhetőség: 440 kg. Csomagtartó térfogata: 185 l. Üzemanyagtartály térfogata: 35 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,5 mp. Végsebesség: 182 km/óra. Átlagfogyasztás: 6,3 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,2 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 149 g/km.Előző
  • 1
  • 2
Következő